Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
LIFE

Γιατί οι άνθρωποι αποθηκεύουν χαρτί υγείας σε περιόδους κρίσης;

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, το άγχος αυξάνεται παγκοσμίως και οι πολίτες έσπευσαν να αποθηκεύσουν  προμήθειες λόγω των μέτρων απομόνωσης.

Αποτέλεσμα; Τις τελευταίες μέρες, παγκοσμίως, γίνονται αναφορές για ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε αντισηπτικά,    μπαταρίες, είδη κονσέρβας κλπ. Ωστόσο, σε ποιο προϊόν η αύξηση της ζήτησης χτύπησε ρεκόρ; Στο χαρτί υγείας.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Αυτό παρατηρείται σε πολλές χώρες, όπως στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, στην Ευρώπη,  ενώ στο Χονγκ Κονγκ κλέφτες μπήκαν σε σούπερ μάρκετ για να τα.. κλέψουν. Αλλά γιατί χαρτί υγείας; Αυτό το ερώτημα, σε κάθε κρίση, ήταν στο τραπέζι, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να απαντηθεί.

Στην ιστοσελίδα του το World Economic Forum παραθέτει  τέσσερις ειδικούς, που ίσως καταφέρουν να μας κάνουν σοφότερους.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Niki Edwards, Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Queensland
Το χαρτί υγείας συμβολίζει τον έλεγχο. Το χρησιμοποιούμε  για «καθαρισμό» και αφορά μια σωματική λειτουργία που είναι κάπως ταμπού.

Όταν οι άνθρωποι ακούνε για τον κοροναϊό, φοβούνται να χάσουν τον έλεγχο. Και το χαρτί υγείας είναι σαν ένας τρόπος να διατηρηθεί ο έλεγχος της υγιεινής και της καθαριότητας.

Zuper Service

Δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για υποκατάστατα. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακόμα γεμάτα από χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

Brian Cook, ειδικός για μείωση κινδύνου καταστροφών, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης
Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η υποψία μου είναι ότι έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στο στρες: θέλουν ένα στοιχείο άνεσης και ασφάλειας.  Το χαρτί τουαλέτας είναι ένα προϊόν που καταλαμβάνει χώρο, και επομένως δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι σε μεγάλη ποσότητα υπό κανονικές συνθήκες.

Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα να χρησιμοποιούν χαρτί υγείας ως χαρτομάντιλο  και επομένως φαντάζονται ότι χρειάζονται πολλά εάν έχουν τη γρίπη ή μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Η αποθήκευση του χαρτιού τουαλέτας είναι επίσης μια σχετικά φθηνή ενέργεια και οι άνθρωποι  το κάνουν όταν αισθάνονται πως διατρέχουν κίνδυνο.

David Savage, Σχολή Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Newcastle
Νομίζω ότι είναι το τέλειο προϊόν. Διατηρείται και είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που αποθηκεύεται, ενώ σίγουρα θα το χρησιμοποιήσετε. Δεν ξέρω με βεβαιότητα γιατί, αλλά υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν χαρτί υγείας  μόνο όταν τελειώνει, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα εάν πρέπει να μείνετε απομονωμένοι για δύο εβδομάδες.

Πιστεύω λοιπόν ότι πρόκειται για μια διαδικασία προετοιμασίας, διότι είδαμε ότι το χαρτί τουαλέτας έχει γίνει αντικείμενο ελλείψεως γενικά.

Alex Russell Σχολή Υγείας, Ιατρικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Πανεπιστήμιο Central Queensland
Οι άνθρωποι φοβούνται  και αποθηκεύουν. Αγοράζουν ό, τι χρειάζονται και ένα από αυτά τα αντικείμενα είναι το χαρτί υγείας.

Νομίζω ότι το παρατηρούμε  περισσότερο από τα άλλα γιατί τα πακέτα χαρτιού τουαλέτας είναι μεγάλα αντικείμενα και  καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο ράφι. Το να βλέπετε ένα μικρό προϊόν στο σούπερ μάρκετ (όπως το απολυμαντικό για τα χέρια) δεν είναι τόσο ασυνήθιστο και είναι μόνο μια μικρή τρύπα στο ράφι. Αλλά αν το χαρτί τουαλέτας έχει τελειώσει γίνεται αισθητό.

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορούμε   το παρατηρούμε περισσότερο είναι επειδή δεν γίνεται εύκολα η αντικατάσταση.  Αν δεν υπάρχει ρολό χαρτιού τουαλέτας, τότε αυτό είναι αρκετά απογοητευτικό για όλους. Σίγουρα υπάρχουν χαρτοπετσέτες, αλλά δεν είναι το ίδιο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button