Macrame-Voulisma
Karnagians Toyland - Jumbo Ποτηράκι

BOX Cafe
FOCUS

Ρακοκαζανέματα: Η γιορτή και το κοινωνικό φαινόμενο της Κρήτης

GMG

SKALA

LE DELICE Γραφανάκη Καίτη Kosa

Η «μυσταγωγία» της παραγωγής τσικουδιάς και όπως αυτή τρέχει από τον λουλά «ευλογημένη», τόσο από το μόχθο των αγροτών όσο και από τα τραγούδια, τις μαντινάδες και τις ευχές για καλοξόδιαστη δίνει το έναυσμα για μοναδικές Κρητικές βραδιές.

Συνήθως οι συνάξεις στα ρακοκάζανα με καλές παρέες και υπό τους ήχους της λύρας με μαντινάδες και τραγούδια που υμνούν την καθημερινότητα της ζωής , τις χαρές , τις λύπες και τον έρωτα τότε σίγουρα παίρνει και την ευλογία της θετικής ενέργειας των συνδαιτυμόνων για την παράγωγη της αλλά δεν ξέρω αν προσθέτει… βαθμούς στο Κρητικό παραδοσιακό ποτό.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Το καζάνι σαν κοινωνικό φαινόμενο και γιορτή

Στο καζάνι όμως δεν είναι τόσο η οικονομική δραστηριότητα που το κάνει σημαντικό,  πέρα από κάποιο επιπλέον εισόδημα. Πάνω απ’ όλα, είναι κοινωνικό φαινόμενο και παράδοση. Γύρω από ένα καζάνι μπορούν να βρεθούν από 2 έως 100 άτομα. Λόγω της ιδιαιτερότητας στην παραγωγή της τσικουδιάς, το καζάνι μπορεί να μείνει ανοιχτό μια, δύο ή και παραπάνω μέρες αναλόγως την ποσότητα των στράφυλων που έχει φέρει προς απόσταξη ο «πελάτης». Αυτό επιτρέπει ένα ολοήμερο γλέντι όπου οι καλεσμένοι κάνουν την παρουσία τους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οπότε ο κόσμος συγκεντρώνεται …μέχρι να έρθει η μέθη.. Μαντινάδες, χορός, ερασιτέχνες μουσικοί, βάζουν τις καλύτερες προδιαγραφές για την έκβαση της βραδιάς.

Η ρακή ή τσικουδιά συνοδεύει πάντα τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητικών. Είτε με παρέα είτε μοναχοί, οι Κρητικοί μοιράζονται πόνους και χαρές με το διάφανο, μυρωδάτο οινόπνευμα. Οπότε και η παραγωγή της τσικουδιάς δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει  σημαντική θέση στην αγροτική ζωή των Κρητικών. Κάθε Φθινόπωρο, κυρίως τον Νοέμβριο, μετά τη σοδειά του σταφυλιού ποικίλοι εορτασμοί κρασιού ξεκινούν σε όλη την Ελλάδα. Κατόπιν, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

kazani epitropaki 3
Φωτογραφία 2019: CNA.gr, «Τα στράφυλα»

Η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης σε αντίθεση με το ούζο και το τσίπουρο. Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα (πολτοποιημένα σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι δηλαδή πολύ δυνατή ρακή σχεδόν σκέτη αλκοόλη. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς, όπου η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία, δηλαδή 18 βαθμούς.

Η τσικουδιά περιέχει περίπου 37% αλκοόλ, γεγονός που την κατατάσσει στην κατηγορία των πλέον δυνατών αλκοολούχων ποτών και η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η τσικουδιά πέρα από εργαλείο «κοινωνικής επικοινωνίας», φαίνεται να έχει θετικά οφέλη στην υγεία των ατόμων, όταν η κατανάλωση της γίνεται με σύνεση, δηλαδή 1-2 ποτηράκια την ημέρα.

Zuper Service

kazani epitropaki 10
Φωτογραφία 2019: CNA.gr, Τα υπολείματα από τα στράφυλα θα χρησιμοποιηθούν για βιολογικό λίπασμα

Αυτά είναι:

  1. Λόγω της παρουσίας αλκοόλης προκαλεί αγγιοδιαστολή και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  2. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, γιαυτό άλλωστε χρησιμοποιείτε σε πολλά γιατροσόφια για το κρυολόγημα, τον πυρετό και τον πονοκέφαλο.
  3. Σχετίζεται με ελάττωση των θανάτων από καρδιαγγειακά και μη θανατηφόρα εμφράγματα του μυοκαρδίου.
  4. Βελτιώνει τα επίπεδα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (δείκτη μάζας σώματος, ολική χοληστερόλη, LDL, HDL, τριγλυκερίδια, γλυκόζη, ινσουλίνη).
  5. Μειώνει την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων, των μορίων του αίματος που είναι υπεύθυνα για τις θρομβώσεις.
kazani epitropaki 16
Φωτογραφία 2019: CNA.gr, Ο λουλάς σφραγίζεται ρίχνοντας ενδιάμεσα μόνο νερό. Ούτε λάστιχα, ούτε φλάντζες

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της τσικουδιάς επιτυγχάνονται όταν το άτομο έχει υιοθετήσει έναν γενικότερο σωστό τρόπο ζωής, όπου σε αυτόν περιλαμβάνονται:

  • Μια ισορροπημένη διατροφή μεσογειακού τύπου.
  • Καθημερινή φυσική δραστηριότητα.
  • Αποχή από το κάπνισμα.

Η ρακή ή τσικουδιά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Κρητικών και δεν αποτελεί μόνο ένα παραδοσιακό προϊόν, αλλά μια ολόκληρη τοπική φιλοσοφία και φιλοξενία ενός τόπου.

Και όπως λέγετε στην ωραία μας Κρήτη:

ΟΠΟΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ.

kazani epitropaki 7
Φωτογραφία 2019: CNA.gr


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button