Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
FOCUS

Μετέωρα: Μια ανάσα από τον ουρανό

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.

Τα Μετέωρα έγιναν παγκοσμίως γνωστά όταν τον Οκτώβριο του 1980, πλήθος ηθοποιών και τεχνικών, κατέφθασαν στην περιοχή για τα γυρίσματα της ταινίας του Τζέημς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο», με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ.

Η σφοδρή, τότε, αντίδραση των μοναχών και η γενικότερη στάση αρκετών πολιτών, είχε προκαλέσει κατάπληξη στην εταιρεία παραγωγής, η οποία και προσπαθούσε, εις μάτην, να κατανοήσει το τι ακριβώς συμβαίνει.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

moni agiou nikolaou anapausa3
Η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά

Ας επιστρέψουμε, όμως, στα «αιωρούμενα μοναστήρια», στα Μετέωρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 12 αι. Στα μέσα του 14ου αι. ο μοναχός Νείλος συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης οργανώνοντας έτσι τον μοναχισμό στα Μετέωρα.

Zuper Service

Great Meteoron
Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Η κατάκτηση της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς Τούρκους (1393) και η βαθμιαία κατάρρευση και τελική πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας επέφεραν κατά το 15ο αι. μια κάμψη στη μοναστική ζωή των Μετεώρων.

Κατά το τελευταίο τέταρτο του 15ου αι. παρατηρείται μια ανάκαμψη, που σηματοδοτείται από τη ίδρυση της μονής της Αγίας Τριάδας (1475/76) και την τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483).

moni varlaam dobromir dobrinov
Η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Η ακμή των Μετεώρων θα συντελεστεί τον επόμενο αιώνα, κατά τον οποίο ιδρύονται νέα μοναστήρια, ανεγείρονται νέα καθολικά και άλλα μοναστηριακά κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούνται με εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες.

Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας. Στις αρχές του 19ου αι. τα στρατεύματα του Αλή-Πασά, επέφεραν καταστροφές και λεηλασίες σε πολλά από αυτά (Μονή Υπαπαντής, Μονή Αγίου Δημητρίου κ. ά.).

Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο.

Τα επισκέψιμα Μετέωρα

• Η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά χτίστηκε  τον 16ο αιώνα, έχει ένα μικρό εκκλησάκι, διακοσμημένο από τον γνωστό Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρίτλη, το 1527. Ένας μοναχός κατοικεί εκεί  από το 2015.
• Η μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη που ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και διακοσμήθηκε το 1560. Σήμερα είναι ένα ανθηρό μοναστήρι με πάνω από 10 μοναχές (2015).
• Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου
• Η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ
• Η μονή της Αγίας Τριάδος
• Η γυναικεία Ιερά μονή του Αγίου Στεφάνου

1280px Meteora 1 evlahos
Η μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη

Διατηρούνται επίσης σε κατάσταση τέτοια που μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα εξής μοναστήρια:

• Μονή της Υπαπαντής
• Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα
• Η Δούπιανη, σήμερα ναός της Ζωοδόχου Πηγής
• Μονή Αγίου Γεωργίου του Μανδηλά
• Μονή του Αγίου Πνεύματος ή μονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

Τα παγκοσμίως διάσημα πια Μετέωρα, προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές, αποτελώντας, εκτός από ένα ζωντανό πολιτιστικό και φυσικό μνημείο, πηγή πλούτου για την ευρύτερη περιοχή.

1280px Moni Agiou Stephanou BW 2017 10 07 10 59 13
Η γυναικεία Ιερά μονή του Αγίου Στεφάνου

Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας το ενδιαφέρον των επισκεπτών παραμένει μεγάλο, καθώς υποψήφιοι τουρίστες απ’ την Ελλάδα και από κάθε γωνιά του πλανήτη ενδιαφέρονται, ρωτάνε, ενημερώνονται, θέλουν να επιστεφθούν τα Μετέωρα.

Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου προετοιμάζονται και κάνουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στο ελάχιστο, όσο αυτό είναι εφικτό, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο καλοκαίρι απ’ το περσυνό.

Τα Μετέωρα, πάντως, ως το δεύτερο, μετά το Άγιο όρος, μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο, δικαίως διεκδικούν ρόλο φωτογραφίας στη σύγχρονη ταυτότητα της χώρας μας, αφού συνδυάζουν μοναδικά το μαγευτικό της εικόνας που καθηλώνει, προκαλώντας το δέος, με τη φυσική καλλονή της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων.

800px %CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B103 jimdfs
Η μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη

«Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας», από την UNESCO, «τόπος ιερός, αναλλοίωτος και απαραβίαστος», κατά το ελληνικό κράτος, τα Μετέωρα ήταν, είναι και θα είναι η εικόνα που από μόνη της συγκλονίζει για όλα όσα στη θέαση και στη σκέψη προκαλεί, για όλα όσα συμβολίζει, για όλα όσα ως έννοιες μεταφέρει.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button