ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Eurostat: Οι νέοι Ευρωπαίοι αργούν να φύγουν από το πατρικό τους σπίτι

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η Eurostat εξετάζει τη μέση ηλικία κατά την οποία οι νέοι Ευρωπαίοι φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους.

Το 2020, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι νέοι εγκατέλειψαν το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο σε ηλικία 26,4 ετών. Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ.

“ΧΡΥΣΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2020, οι Έλληνες αφήνουν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 29,4 ετών, έναντι 26,4 ετών στην ΕΕ. Οι μεγαλύτερες μέσες ηλικίες, όλες στα 30 έτη και άνω, καταγράφηκαν στην Κροατία (32,4), τη Σλοβακία (30,9), τη Μάλτα και την Ιταλία (30,2) και την Πορτογαλία (30,0 έτη).

Αντίθετα, η Δανία με 21,2 έτη, το Λουξεμβούργο (19,8) και η Σουηδία , πρωτοπόρος με 17,5 έτη κατέγραψαν τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, όλοι κάτω των 22 ετών. Στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 20 τους χρόνων.

“IN_AND_OUT

Το σκηνικό αλλάζει για τους πολίτες του νότου και της ανατολικής Ευρώπης όπου η μέση ηλικία κυμαίνεται από τα τέλη των 20 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των 30 ετών. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Eurostat, κατά μέσο όρο, οι άνδρες εγκαταλείπου το πατρικό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,4 έτη.

Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νέες γυναίκες να φεύγουν κατά μέσο όρο νωρίτερα από τους νέους άνδρες. Μόνη μικρή εξαίρεση ήταν η Σουηδία όπου οι γυναίκες φεύγουν κατά μέσο όρο 0,1 χρόνια μετά τους νεαρούς άνδρες.

Mechanical Solutions

Τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων εντοπίστηκαν στη Ρουμανία, όπου τα νεαρά αγόρια φαίνεται πως φεύγουν στα 30 χρόνια ενώ τα κορίτσια στα 25,5 χρόνια. Ακολουθεί η Βουλγαρία με το χάσμα μεταξύ των φύλων να διαμορφώνεται στα 4,2 χρόνια, όπου οι άνδρες φεύγουν στα 32 τους χρόνια και οι γυναίκες στα 27,8 αντίστοιχα.

Στην Κροατία, τόσο οι νέοι όσο και οι νέες αποχωρούν αρκετά μεγάλοι από το πατρικό, στην ηλικία των 34ων και 30,9 ετών, αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας το τρίτο μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με διαφορά 0,1, 0,4 και 0,5 ετών αντίστοιχα μεταξύ των νεαρών ανδρών και των γυναικών που εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι.

Τέλος, το ηλικιακό χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονέων αργότερα και λιγότερο έντονοι σε χώρες όπου οι νέοι και οι νέες τείνουν να φεύγουν σε μικρότερες ηλικίες από την εστία των γονιών τους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button