LIFE

Εσπρέσο – καπουτσίνο μειώνουν κατά 53% τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Οι άντρες που πίνουν αρκετούς καφέδες ιταλικού στιλ, δηλαδή εσπρέσο και καπουτσίνο, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα ιταλική έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα.

Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed και του Εθνικού Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής τον διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιδημιολόγο Γιώργο Πούνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου International Journal of Cancer, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, συσχετίζοντας τις συνήθειές τους στην κατανάλωση καφέ, με τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

caffeine adv2020b

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άντρες έπιναν πάνω από τρεις καφέδες την ημέρα, είχαν μείωση κινδύνου κατά 53% για εμφάνιση του συγκεκριμένου ανδρικού καρκίνου.

Οι άντρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, έπιναν λιγότερο καφέ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

neratzoulis neo

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν στο εργαστήριό τους την αντικαρκινική δράση του καφέ με καφεΐνη (αλλά όχι του ντεκαφεϊνέ) σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία πολλαπλασιάζονταν λιγότερο και είχαν μειωμένη ικανότητα μεταστάσεων.

Επειδή η προστατευτική δράση φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό ότι η σχέση καφέ-καρκίνου του προστάτη δεν αφορά μόνο τα εσπρέσο και τα καπουτσίνο, αλλά και άλλα είδη καφέ.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button