Κυριακή, 13 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΟι αισιόδοξοι έχουν πιο υγιή καρδιά

Οι αισιόδοξοι έχουν πιο υγιή καρδιά

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Οι άνθρωποι που ατενίζουν με αισιοδοξία τη ζωή έχουν σημαντικά καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι σε μελέτη με περισσότερους από 5.100 εθελοντές, ηλικίας 45-84 ετών, οι πιο αισιόδοξοι απ’ όλους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άριστη καρδιαγγειακή υγεία, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους.Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων – από τον τρόπο ζωής έως τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όπως εξηγούν η επίκουρη καθηγήτρια Ροζάμπλα Χερνάντεζ και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Health Behavior and Policy Review», η καρδιαγγειακή υγεία των εθελοντών βαθμολογήθηκε από 0 έως 14 με βάση επτά παραμέτρους.

mechanical adv 2021

Οι παράμετροι αυτές ήταν η αρτηριακή πίεση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (είναι δείκτης παχυσαρκίας), τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας (δηλαδή το σάκχαρο στο αίμα, όταν κάποιος είναι νηστικός), τα επίπεδα χοληστερόλης, η ποιότητα της διατροφής, η φυσική δραστηριότητα και το ιστορικό καπνίσματος.

apostolakis adv 2

Κάθε παράμετρος βαθμολογήθηκε με 0,1 ή 2, αναλόγως με το αν ήταν «κακή», «ενδιάμεση» ή «ιδανική» αντιστοίχως.

Όσο υψηλότερη ήταν η συνολική βαθμολογία ενός εθελοντή, τόσο καλύτερη ήταν η καρδιαγγειακή υγεία του.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ψυχική υγεία τους, τα επίπεδα της αισιοδοξίας και την σωματική υγεία τους, καθώς κλήθηκαν να αναφέρουν τυχόν διαγνώσεις που είχαν για νοσήματα όπως η αρθρίτιδα, η ηπατοπάθεια και η νεφρική νόσος.

Η συνδυασμένη ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η συνολική βαθμολογία της καρδιαγγειακής υγείας των εθελοντών αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με την αύξηση του επιπέδου της αισιοδοξίας τους.

Έτσι, οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν «ενδιάμεσο» επίπεδο καρδιαγγειακής υγείας και κατά 76% περισσότερες πιθανότητες να έχουν «άριστη» καρδιαγγειακή υγεία, σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους.

Επιπλέον, οι αισιόδοξοι είχαν σημαντικά καλύτερα επίπεδα σακχάρου και ολικής χοληστερόλης, καθώς και να διάγουν πιο δραστήρια ζωή και να έχουν πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (επομένως να έχουν λιγότερα περιττά κιλά). Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να έχουν μεγάλη κλινική σημασία, λένε οι ερευνητές, διότι μία μελέτη του 2013 είχε δείξει πως έστω και κατά 1 βαθμό να αυξηθεί η συνολική βαθμολογία στις επτά προαναφερθείσες παραμέτρους, μειώνεται κατά 8% ο κίνδυνος για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

ΤΑ ΝΕΑ
zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ