Τρίτη, 15 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΕρευνα: Το γιαούρτι βοηθάει στην καρδιαγγειακή υγεία

Ερευνα: Το γιαούρτι βοηθάει στην καρδιαγγειακή υγεία

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες και τις γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση. Αυτό αναφέρει νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Η υπέρταση θεωρείται μείζονας παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Και αρκετές μελέτες έχουν ήδη τεκμηριώσει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά το γιαούρτι μπορεί να έχει ανεξάρτητη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

mechanical adv 2021

Ως γνωστόν η υπέρταση επηρεάζει περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως και συντελεί σε σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει σχετιστεί με θετικές επιδράσεις στην υπέρταση, τον διαβήτη τύπου 2 και την ινσουλινοαντίσταση.

apostolakis adv 2

Στην παρούσα μελέτη, έγινε ανάλυση στοιχείων για πάνω από 55.000 γυναίκες (30-55 ετών) με υπέρταση που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Nurses’ Health Study και για 18.000 άνδρες (40-75 ετών) που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Health Professionals Follow-Up Study.

Στην Nurses’ Health Study οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το 1980 για τις διατροφικές τους συνήθειες το 1979. Επίσης είχαν αναφέρει τυχόν ιατρικά προβλήματα, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση. Ακόμα είχαν δώσει την άδεια τους στους ερευνητές για πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο.

Η υψηλή κατανάλωση γιαουρτιών συσχετίστηκε με 30% μείωση του κινδύνου εμφράγματος μυοκαρδίου στις γυναίκες και κατά 19% στους άνδρες.

Καταγράφηκαν 3.300 και 2.148 συνολικά περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση) στην Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study, αντίστοιχα. Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο υποβολής σε επαναγγείωση.

Και στις δύο ομάδες οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πάνω από μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν κατά προσέγγιση 20% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όταν προστέθηκε και η επαναγγείωση στην μεταβλητή του τελικού αποτελέσματος της καρδιαγγειακής νόσου, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος για άνδρες και γυναίκες, αλλά παρέμενε σημαντικός.

Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού συνδυαστικά με μια γενικώς υγιεινή διατροφή για την καρδιά σχετίστηκε με μεγαλύτερες μειώσεις του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσησης, μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που έπασχαν από υπέρταση.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-