Life

Εποχιακή γρίπη: Τρόποι προφύλαξης και αντιμετώπισης

Πλησιάζοντας στην καρδιά του χειμώνα, η περίοδος έξαρσης του ιού της γρίπης πλησιάζει απειλητικά. Ωστόσο για να μην περάσουμε τους επόμενους μήνες άρρωστοι, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευθούμε αλλά και να θεραπεύσουμε την ενοχλητική ίωση της εποχής.

Η γρίπη αν και είναι βαριά ίωση σπάνια εμφανίζει επιπλοκές σε υγιή άτομα, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικ.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της γρίπης είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό, ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, οι κρίσεις άσθματος, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και του διαβήτη.

Σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο Αθανάσιος Τσάκρης, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ προτείνει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.


Οπως αναφέρει, για την πρόληψη της γρίπης, είναι σημαντικό το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους ιδιαίτερα με άτομα που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Επίσης σημαντική είναι η τόνωση του αμυντικού συστήματος με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, τον επαρκή ύπνο και την αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Αναφορικά με τη θεραπεία της γρίπης, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη χορήγηση αντιγριπικών φαρμάκων, αφού μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης και την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη και ανάγκης για νοσηλεία. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη γρίπη, οπότε η λήψη τους δε συνιστάται.

Ωστόσο, επειδή η αποφυγή μετάδοσης της γρίπης δεν επαρκεί για να εξαλείψει το πρόβλημα, είναι επιτακτικός ο εμβολιασμός με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, που αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο πρόληψης της γρίπης διεθνώς, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button