LIFE

Επικίνδυνα προϊόντα αδυνατίσματος πωλούνται στο ίντερνετ

«Επικίνδυνα» προϊόντα αδυνατίσματος με ουσίες ικανές να προκαλέσουν εγκεφαλικό ή καρδιακή ανακοπή, πωλούνται σε ιστοσελίδες όπως το eBay, χωρίς προειδοποιήσεις για την υγεία, διαπίστωσε έρευνα.Η Which, βρετανική οργάνωση προστασίας καταναλωτών, εντόπισε δεκάδες επικίνδυνα προϊόντα αδυνατίσματος προς πώληση στο ίντερνετ, που περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων με διεγερτικές ιδιότητες, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ταραχή ή επιθετικότητα στον χρήστη και αυξήσουν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση.

Όλα περιείχαν είτε yohimbine ή synephrine, ουσίες που η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) έχει πει ότι «μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, εάν ληφθούν χωρίς ιατρική επίβλεψη».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η Which αγόρασε εννέα τέτοια προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από άτομα που αναζητούν απώλεια βάρους, από bodybuilders και αθλητές, μέσω των eBay, Wish και AliExpress. Από αυτά, τα δύο δεν είχαν καμία προειδοποίηση για παρενέργειες ούτε οδηγίες δοσολογίας.

Όπως διαπιστώθηκε, οι αγοραστές μπορούσαν να λάβουν τα δέματα από χώρες όπως Ινδία, ΗΠΑ, Ουκρανία και Πολωνία με κόστος μεταξύ 2.39 και 80 λιρών.

swell adv 2021

Ο Dr James Coulson, ειδικός σύμβουλος της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας, προειδοποίησε ότι τα φυτικά αυτά εκχυλίσματα ήταν επικίνδυνα και μπορούσαν να καταστρέψουν την υγεία του χρήστη.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

«Όταν πρόκειται για αυτά τα φάρμακα, οι κρίσιμες παρενέργειες που μας απασχολούν είναι η επίδραση στο νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα στην αρτηριακή πίεση», είπε.

Εάν κάποιος καταναλώσει αρκετές από τις συγκεκριμένες ουσίες, «τότε θα αρχίσει να βλέπει τις επιπτώσεις μιας δευτερογενούς βλάβης των οργάνων λόγω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης [και] θα περίμενε κανείς να δει πιθανώς βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα», πρόσθεσε.

Ο Dr James Coulson  μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας ανησυχούν ότι ο κόσμος μπορεί να θεωρήσει ότι τα φυτικά εκχυλίσματα είναι αβλαβή, επειδή υπάρχουν φυσικά και δεν συνειδητοποιούν πως είναι επικίνδυνα.

Η Sue Davies, επικεφαλής πολιτικής προστασίας καταναλωτών της οργάνωσης Which?, σχολίασε: «Είναι ανησυχητικό που η έρευνά μας αποκάλυψε ότι αυτά τα συμπληρώματα αδυνατίσματος με δυνητικά επικίνδυνα συστατικά, είναι διαθέσιμα σε online αγορές». «Το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο αποδείχθηκε ανίσχυρο και πρέπει να αντικατασταθεί με αυστηρότερο», πρόσθεσε.

Η Which εντόπισε ανάρτηση χρήστη τέτοιας ουσίας, σε online forum, όπου έλεγε ότι η αρτηριακή του πίεση «εκτοξεύθηκε», αφού κατανάλωσε 300 mg yohimbine πριν την προπόνησή του σε γυμναστήριο, ενώ ανησυχούσε τόσο πολύ που σκεφτόταν να πάει σε νοσοκομείο.

Ebay και AliExpress αφαίρεσαν τα προϊόντα, για τα οποία τους έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου η Which?, ενώ η Wish είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία να κάνει το ίδιο.


Πηγή
Guardian

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button