LIFE

Ederbidea: Ο διασυνοριακός ποδηλατόδρομος που ενώνει Γαλλία και Ισπανία

Ederbidea στην γλώσσα των Βάσκων σημαίνει όμορφο μονοπάτι. Το Ederbidea είναι ένας μοναδικός διασυνοριακός ποδηλατόδρομος που συνδέει την γαλλική περιοχή των Βάσκων με την Γκιπούζκοα και την Ναβάρα από την άλλη πλευρά των συνόρων. Έχει μήκος 200 χλμ και μία από τις αφετηρίες για να κάνεις αυτή τη διαδρομή είναι η Μπαγιόν. Η ποδηλασία είναι άλλωστε ένα πολύ δημοφιλές χόμπι.

Ο Ραφαέλ Λεφορεστιέ λατρεύει το ποδήλατο: «Πήγαινα για ποδηλασία τα σαββατοκύριακα με την αγαπημένη μου. Έκανα τη διαδρομή Μπιαρίτς-Μπαγιόν-Ανγκλέτ και μετά, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για συναντήσεις για δουλειά στην Μπαγιόν».

caffeine adv2020b

Πέρα από την προώθηση αυτού του μέσου μεταφοράς, το πρότζεκτ στοχεύει και στη μείωση της κίνησης και του μποτιλιαρίσματος την τουριστική περίοδο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Η Σαμπίν Ετσεβερί είναι η πρότζεκτ μάνατζερ: «Μία από τις μεγάλες προκλήσεις του Ederbidea είναι η αύξηση της κινητικότητας με ποδήλατο σε καθημερινή βάση αλλά και η ύπαρξη μιας εναλλακτικής για όσους κατοίκους αλλά και επισκέπτες δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο».

Ο ποδηλατόδρομος έχει μήκος 240 χλμ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 9,4 εκατομμύρια ευρώ. Το 65% των χρημάτων δόθηκαν από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε. Τα ποδήλατα έχουν πολλές ζωές. Το Recycl’ arte είναι ένα συμμετοχικό αλληλέγγυο εργαστήρι στην Αντάι. Δίνει την ευκαιρία σε ποδηλάτες να έρθουν και να επιδιορθώσουν τα ποδήλατά τους. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει και στην ισπανική πλευρά, χάρις στο Ederbidea. Η Κλερ Ντιτιγιό είναι συντονίστρια του Recycl’ arte:

neratzoulis neo

«Στα συμμετοχικά, αλληλέγγυα εργαστήρια, αυτό που μάθαμε είναι να έχουμε περισσότερη αυτονομία. Χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας, ένα απλό αντικείμενο χαμηλής τεχνολογίας, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να επισκευαστεί εύκολα. Κάθε είδους άνθρωπος έρχεται στο εργαστήριο ποδηλάτου. Γίνονται ωραίες ανταλλαγές ιδεών. Βλέπουμε ότι όταν είμαστε πιο πολλοί συμμετέχοντες, είμαστε πιο έξυπνοι».

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην ισπανική Ναβάρα, έχουν κατασκευαστεί γέφυρες, σήραγγες και ποδηλατόδρομοι χάρις στο Ederbidea. Το πρότζεκτ αποτελεί καθοριστικό κομμάτι του Eurovelo1, της ποδηλατικής διαδρομής 8.000 χλμ που συνδέει την Νορβηγία με την Πορτογαλία, μέσω της Λατάσα, κοντά στην Παμπλόνα.

Η Μαϊτένα Εζκουτάτι είναι γενική διευθύντρια τουρισμού, εμπορίου και καταναλωτή στην κυβέρνηση της Ναβάρας: «Τώρα έχουμε 67 επιπλέον χιλιόμετρα στην Ναβάρα. Δεν είναι μια απλή διαδρομή, αλλά ένας δρόμος που συνδέει μεταξύ τους περιοχές, ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες. Η ποδηλασία είναι ένας πιο αργός τρόπος για να μάθουμε, να ταξιδέψουμε και να επισκεφτούμε άλλους τόπους».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button