Τρίτη, 15 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΔιφθερίτιδα: Μια ξεχασμένη νόσος εδώ και 28 χρόνια στην Ελλάδα

Διφθερίτιδα: Μια ξεχασμένη νόσος εδώ και 28 χρόνια στην Ελλάδα

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Πληροφορίες αναφέρονται για ένα παιδί που ήταν ορφανό και διέμενε σε ίδρυμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών, οπότε και υιοθετήθηκε. Ο 8χρονος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου στις 22 Νοεμβρίου και την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, άφησε την τελευταία του πνοή.

Όπως ανέφεραν ιατροί, πρόκειται για το πρώτο κρούσμα διφθερίτιδας που καταγράφεται ύστερα από δεκαετίες.

mechanical adv 2021

Για τη διφθερίτιδα χορηγείται το εμβόλιο DtaP που προστατεύει, επιπλέον, από τον τέτανο και τον κοκκύτη. Οπως εξήγησαν στελέχη του ΕΟΔΥ στο iefimerida.gr, το υπεύθυνο βακτήριο (κορυνοβακτηρίδιο) για τη διφθερίτιδα ονομάζεται Corynebacterium diphtheriae.

apostolakis adv 2

Η λοιμώδης νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής ή, σπανιότερα, από μολυσμένα τρόφιμα και αντικείμενα. Στο παρελθόν έχει προκαλέσει θανάτους, όμως λόγου του καθολικού εμβολιασμού, η διφθερίτιδα είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια από τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες -και από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη διφθερίτιδα κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών. Ο εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι εκείνη την ηλικία.

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας είναι όμοια με μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Συχνά περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, ερεθισμό στις αμυγδαλές (όπου σχηματίζονται μεμβράνες), πυρετό και πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 8χρονος που έφυγε από τη ζωή στο Παίδων είχε εισαχθεί με συμπτώματα λαρυγγίτιδας, η οποία συνδέεται με τη διφθερίτιδα.

Οι επιπτώσεις της διφθερίτιδας μπορούν να είναι πολύ σοβαρές καθώς στον προσβεβλημένο οργανισμό παράγεται μια τοξίνη η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε όργανα του σώματος.

Ο εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια και για τις επαναληπτικές δόσεις χρησιμοποιείται άλλο εμβόλιο (Td).

zygos gif 2020b