LIFE

Cosplay: Μια νέα μόδα που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο

Για πολλούς,  το cosplay αποτελεί την πιο ανερχόμενη βιομηχανία στον κόσμο του θεάματος, με όλο και περισσότερο κόσμο να ενδιαφέρεται γι’ αυτό παρακολουθώντας σχετικά συνέδρια και φεστιβάλ και ξοδεύοντας εκατοντάδες δολάρια στο εμπορικό πλαίσιο που το περιβάλλει. Τι είναι όμως αυτό και σε ποιο κόσμο απευθύνεται;

Το cosplay είναι η λέξη που προκύπτει από το συνδυασμό των λέξεων “κοστούμι” και “παιχνίδι” (”costume” και ”play” αντίστοιχα). Οι cosplayers, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο cosplay, ντύνονται σαν τους αγαπημένους τους χαρακτήρες από κόμικς, anime, manga, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες και την τηλεόραση.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο όρος cosplay προέκυψε το 1984, όταν ο Nov Takahashi, ιδρυτής και συγγραφέας της εταιρείας Studio Hard, επισκέφτηκε το Λος Άντζελες για να καλύψει το συνέδριο επιστημονικής φαντασίας ”World-Con”. Εντυπωσιάστηκε από τα κοστούμια των συμμετεχόντων και τις περίτεχνες επιδόσεις τους στη μεταμφίεση, και όταν επέστρεψε στην Ιαπωνία, χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει αυτό που είδε.

Στα αγγλικά πλέον, η λέξη cosplay αναφέρεται μόνο σε κοστούμια που βασίζονται σε ιαπωνικά προϊόντα, αλλά ο ορισμός έχει διευρυνθεί τόσο ώστε να περιλαμβάνει και δυτικά κόμικς και προϊόντα της ποπ κουλτούρας. Ωστόσο, οι ρίζες του cosplay για τους περισσότερους βρίσκονται σε κάθε περίπτωση στην ιαπωνική κουλτούρα που υιοθετήθηκε ύστερα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα, το cosplay είναι ένα αγαπημένο τελετουργικό των συμμετεχόντων στις Comic Con, δηλαδή τα ”συνέδρια κόμικ”, όλου του κόσμου. Τα κοστούμια ποικίλλουν και πολλοί διάσημοι cosplayers μεταμφιέζονται στους χαρακτήρες προτίμησής τους με ό,τι ρούχα και αξεσουάρ διαθέτουν στην κατοχή τους.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Άλλοι cosplayers που αναζητούν κάτι πιο δημιουργικό και περίτεχνο απευθύνονται σε ειδικούς και σε επιχειρήσεις της ιστοσελίδας αγορών Etsy και παραγγέλνουν κουστούμια σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, τα οποία ράβονται πάνω τους. Φυσικά η δημιουργία κοστουμιών με αυτό τον τρόπο απαιτεί χρόνο και χρήμα, αν αναζητεί φυσικά κάποιος ένα ποιοτικό και ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Οι cosplayers όμως, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στο κοστούμι που φορούν, συμπεριλαμβανομένου του μακιγιάζ, της περούκας και του χτενίσματός τους, αλλά και σε χαρακτηριστικά στοιχεία του σώματος ή της φωνής αυτού που υποδύονται.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν τόσο χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για να ασχοληθούν με το cosplay; Οι cosplayers είναι άτομα όλων των εθνικοτήτων, φύλων, σεξουαλικής προτίμησης, ηλικίας και κάθε επιπέδου αναφορικά με το ταλέντο τους. Το δε cosplay χωρίζεται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες ως προς τον τρόπο εκτέλεσής του. Από τη μια υπάρχει το διαγωνιστικό cosplay, όπου οι συμμετέχοντες κατασκευάζουν οι ίδιοι τα υψηλής ποιότητας κοστούμια τους με απόλυτη ακρίβεια. Πέρα από αυτό όμως συχνά εκτελούν ένα σύντομο σκετς που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από μαγικά κόλπα και βίντεο, μέχρι τραγούδια και ”μάχες” με σπαθιά και ακροβατικά.

Από την άλλη πλευρά εντοπίζεται ωστόσο το πιο ”ήσυχο” cosplay, αυτό που διεξάγεται σε δηλαδή σε συνέδρια για τη χαρά τη μεταμφίεσης και μόνο.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button