Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
AUTO & MOTO

Car wallet: Αδεια, δίπλωμα οδήγησης και point system στο κινητό

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Ερχεται ψηφιοποίηση διαδικασιών που αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ταυτοποίηση μέσω του τηλεφώνου που «κουβαλά» ο κάθε πολίτης- Στην ατζέντα ειδικά σήματα, δακτύλιος και ενιαίο e-pass

Στο wallet του κινητού τηλεφώνου έρχεται μέσα στην άνοιξη το δίπλωμα οδήγησης, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμες οι «δίδυμες» υπηρεσίες «MyAuto» και «Αudit-Car», με χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς και τα όργανα ελέγχου. «Η αλληλεπίδραση του πολίτη με το κράτος θα πρέπει να έχει περάσει εδώ», είχε πει εξαρχής στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, δείχνοντας το κινητό του και θέλοντας να περιγράψει τον μεγάλο στόχο και τα διαδοχικά βήματα που ακολουθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ένταξη στην προθήκη του κινητού όλων των διπλωμάτων οδήγησης θεωρείται ένα ακόμη σημαντικό βήμα και για την ταυτοποίηση μέσω του τηλεφώνου που «κουβαλά» ο κάθε πολίτης. Θα προηγηθεί η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας στο gov.gr και αμέσως μετά το δίπλωμα θα ενταχθεί στο wallet του κινητού. Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ψηφιοποίηση και άλλων διαδικασιών, όπως η μεταβίβαση άδειας κυκλοφορίας, το point system για παραβάσεις του ΚΟΚ, καθώς και πλατφόρμα για τις σχετικές καταγγελίες, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα στον καταγγέλλοντα να παρακολουθεί την πορεία της καταγγελίας του.

H άδεια οδήγησης

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι, ενώ οι ψηφιακές προσωρινές άδειες οδήγησης γίνονταν ήδη ανάρπαστες, τις τελευταίες ημέρες του 2020 ανακοινώθηκε μια ακόμα σημαντική παρέμβαση: η αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου και η έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας. Ετσι, οι οδηγοί απέκτησαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβανομένων της φωτογραφίας και της υπογραφής τους, σε ψηφιακή μορφή, επισκεπτόμενοι την Περιφέρεια μόνο για την παραλαβή του εγγράφου.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Μαζί με την ανανέωση άδειας οδήγησης ενεργοποιήθηκε και η χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς. Eτσι, μέσα από την πλατφόρμα drivers-vehicles.services.gov.gr, δόθηκε πρόσβαση στο σύνολο της πληροφορίας γύρω από ένα όχημα (αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, αν οφείλουν να περάσουν ΚΤΕΟ ή μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο). Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά μέσον όρο κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 50.000 αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Το ενιαίο e-pass

Η συνέχεια δόθηκε σε έναν εξίσου κομβικό τομέα δράσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τις διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων. Πρόκειται για την ενοποίηση όλων των e-pass, η οποία υλοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 ύστερα από συμφωνία των κυρίων Κώστα Καραμανλή, Κυριάκου Πιερρακάκη και όλων των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων. Με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων δόθηκε η δυνατότητα διέλευσης από τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες.

Zuper Service

Τα ειδικά σήματα

Δύο ακόμα σημαντικές διευκολύνσεις για οδηγούς και ιδιοκτήτες αποτέλεσαν τα ειδικά σήματα για την απαλλαγή από το τέλος στάθμευσης και για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας των φιλικών προς το περιβάλλον οχήματα. Αμφότερες οι υπηρεσίες εντάχθηκαν στο gov.gr, η μεν πρώτη τον Δεκέμβριο του 2020, η δε δεύτερη τον Οκτώβριο του 2021. Η δωρεάν στάθμευση για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θεσπίστηκε ως κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Eτσι, μέσω του electric-vehicles.services.gov.gr κάτοχοι είτε αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, είτε ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης μπορούν να εκδίδουν και να εκτυπώνουν το αντίστοιχο σήμα. Περαιτέρω, όταν επανήλθε ο Δακτύλιος, τα νέα ειδικά σήματα ξεκίνησαν να εκδίδονται ψηφιακά, γρήγορα, εύκολα και με απόλυτη διαφάνεια στο daktylios.gov.gr.

Η ανανέωση άδειας

Αναμφίβολα, η πιο απαιτητική υπηρεσία που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των δύο υπουργείων ήταν η ανανέωση της άδειας οδήγησης, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Η δυσκολία της συγκεκριμένης υπηρεσίας οφειλόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να σχεδιαστεί η διαδικασία διεξαγωγής και καταχώρησης των ιατρικών εξετάσεων. Η ωφέλεια, όμως, ήταν εξίσου σημαντική, καθώς αφορά σε ετήσια βάση 210.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων πολίτες άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και πολίτες με χρόνια ιατρικά προβλήματα.

Η ανανέωση άδειας οδήγησης που παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους γίνεται πλέον ιδιαίτερα απλά: ξεκινώντας από το gov.gr, οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους και λαμβάνουν ένα τετραψήφιο PIN, το οποίο αποτελεί το «αναγνωριστικό» τους για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν. Με αυτό το PIN οι γιατροί δηλώνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και στη συνέχεια οι οδηγοί λαμβάνουν SMS και e-mail για το αποτέλεσμα των εξετάσεων, ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αμιγώς ψηφιακά.

Tα συναρμόδια υπουργεία ανακοίνωσαν άλλη μια πρωτοβουλία, καθώς μέσω του gov.gr δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να αναζητούν μέσω του ιστότοπου συγκεκριμένα στοιχεία ενός οχήματος, εισάγοντας απλώς τον αριθμό κυκλοφορίας του. Ετσι, μέσω του οpencar.services.gov.gr μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί αν το όχημα είναι σε ακινησία ή έχει κλαπεί και αν είναι ασφαλισμένο.

Η αναβάθμιση των υποδομών

Το υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται, δε, ψηλά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολλά από αυτά να έχουν έντονο ψηφιακό χαρακτήρα. Ανατρέχοντας στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», μπορεί κανείς να βρει σημαντικά έργα, όπως η ανάπτυξη υποδομής 5G σε ελληνικούς αυτοκινητόδρομους και για ένα σύνολο πάνω από 2.000 χιλιομέτρων. Η αυτόνομη κινητικότητα αποτελεί σχέδιο πανευρωπαϊκής κλίμακας και θα οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας. «Η ομάδα του Κυριάκου Πιερρακάκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να τρέχει ταυτόχρονα πολλά projects.

Οσο για τη συνεργασία της με το επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, μιλούν οι υπηρεσίες που αναφέραμε παραπάνω», λένε κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι έγιναν πολλά βήματα μέσω της καλής συνεργασίας και της πιστής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button