Πέμπτη, 17 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΑσθμα: Η νόσος που καλπάζει στις χώρες της Δύσης

Ασθμα: Η νόσος που καλπάζει στις χώρες της Δύσης

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών. Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άσθμα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα το 8,6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από άσθμα και αυτό αφορά όλες τις ηλικίες, από παιδιά μέχρι υπερήλικες.

Η νόσος εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι βήχας, συριγμός και βάρος ή πόνος στο στήθος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα ή να συνυπάρχουν.

mechanical adv 2021

Ο μηχανισμός ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών είναι η παροδική στένωση των βρόγχων, η υπερπαραγωγή βλέννης και το οίδημα του τοιχώματός τους, λόγω φλεγμονής, με αποτέλεσμα η κίνηση του αέρα μέσω αυτών να δυσχεραίνεται και να εκδηλώνεται δύσπνοια, βήχας και συριγμός.

apostolakis adv 2

Τα συμπτώματα του άσθματος εμφανίζονται όταν διάφορα ερεθίσματα επιδρούν στον οργανισμό. Τα ερεθίσματα αυτά μπορεί να είναι αλλεργιογόνα (π.χ γύρη, μούχλα, τρίχωμα ζώων), ακάρεα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, αλλά και έντονα συναισθήματα, υγρασία, φάρμακα, τροφές, έκθεση σε καπνό, άσκηση και αλλαγές θερμοκρασίας.

Η διάγνωση του άσθματος γίνεται κυρίως από την κλινική εικόνα του ασθενούς και επιβεβαιώνεται από την σπιρομέτρηση – μια ειδική εξέταση του αναπνευστικού συστήματος – και την ροομέτρηση. Όταν κρίνεται απαραίτητο γίνονται ειδικά τεστ για τον καθορισμό του αλλεργιογόνου.

Η πρώτη και κύρια θεραπεία της νόσου είναι η αποφυγή, όσο αυτό είναι δυνατόν, των ερεθιστικών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να πυροδοτούν το άσθμα, ενώ παράλληλα συστήνονται φάρμακα και συνδυασμοί φαρμάκων τα οποία βοηθούν στην βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας της ζωής των ασθματικών ασθενών.

Το άσθμα αξιολογείται συνήθως από τέσσερις παραμέτρους: τα ημερήσια συμπτώματα, τις νυχτερινές αφυπνίσεις λόγω ενοχλημάτων, την ανάγκη λήψης ανακουφιστικού φαρμάκου επιπλέον της σταθερής αγωγής και από την επίδραση της πάθησης στην φυσική δραστηριότητα του ασθενούς.

Από το 1998 έχει καθιερωθεί η 7η Μαΐου ως παγκόσμια ημέρα άσθματος από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το άσθμα με την συνδρομή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκειμένου να ενημερωθεί όσο τον δυνατόν περισσότερο ο κόσμος για την τόσο συχνή πάθηση του αναπνευστικού συστήματος και να καταφέρουν οι ασθματικοί με την κατάλληλη θεραπεία, να εξασφαλίσουν μια φυσιολογική ζωή.

*Η κ. Θεμελίνα Βουδούρη-Προεστού είναι Πνευμονολόγος, Διευθύντρια της Γ΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του Metropolitan General 

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-