Good Life

Απλά βήματα πρόληψης του καρκίνου

Την ώρα που τα κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη αυξάνονται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά τρόπους πρόληψης της επάρατης νόσου. Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εξέδωσε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον δικό της οδηγό πρόληψης του καρκίνου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξάνεται, δήλωσε στην DW ο διευθυντής του IARC Κρίστοφερ Ουάιλντ. Ο οδηγός είναι μία προσπάθεια να εξηγηθεί σε απλή και κατανοητή γλώσσα στους ευρωπαίους πολίτες πώς μπορούν να προλάβουν την επάρατη νόσο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στην κορυφή του οδηγού γίνονται συστάσεις να αποφεύγεται το κάπνισμα και να διασφαλίζεται ότι η κατοικία είναι απαλλαγμένη από καπνό. Πολύ σημαντικά θωρούνται επίσης η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η συχνή άσκηση και η υγιεινή διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά και φρούτα. Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και η επαφή με καρκινογόνες ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον. Στη συνέχεια ακολουθούν πληροφορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές, όπως ότι ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες και ότι τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος.

Εργαλείο καταπολέμησης του φόβου


Οι εμπνευστές του νέου οδηγού φιλοδοξούν να προσφέρουν στους πολίτες ένα εργαλείο καταπολέμησης του φόβου απέναντι στον καρκίνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της κοινωφελούς οργάνωσης Cancer Research UK που διεξήχθη το 2010, το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο καρκίνος αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα φόβο τους, ξεπερνώντας τους φόβους για χρεοκοπία, μαχαίρωμα (που αποτελεί συχνή μορφή εγκληματικότητας στη Βρετανία), αλτσχάιμερ και απώλεια της θέσης εργασίας.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Το 2012 πέθαναν από καρκίνο 1,75 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν και 3,45 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου στους άνδρες ήταν αυτός των πνευμόνων με περίπου 254.000 νεκρούς. Ακολούθησαν ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη. Ο καρκίνος του στήθους ήταν η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στις γυναίκες (131.000 θύματα επίσης το 2012), με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και των πνευμόνων να έπονται.

Πολλά από αυτά τα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Σύμφωνα με το Γερμανικό Κέντρο Αντικαρκινικής Έρευνας (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη, οι μη καπνιστές διατρέχουν κατά 90-95% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων. Σε κατώτερη κλίμακα επικινδυνότητας τοποθετείται η εισπνοή σκόνης αμιάντου και άλλων υλικών.

«Μπούσουλας» για επιστήμονες και κυβερνήσεις

Πάντως ο οδηγός δεν απευθύνεται μόνο σε μεμονωμένα άτομα, διευκρινίζει ο Κρίστοφερ Ουάιλντ. «Ελπίζουμε ότι θα εξετάσουν τη λίστα οι γιατροί αλλά και οι κυβερνήσεις και θα τη χρησιμοποιήσουν ως βάση για να θέσουν προτεραιότητες στο πεδίο της λήψης μέτρων κατά του καρκίνου». Τέτοια μέτρα είναι, για παράδειγμα, μια αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία ή ενδεχόμενη απαγόρευση του τεχνητού μαυρίσματος (σολάριουμ).

Το ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου στη Γερμανία δεν ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι καρκίνοι του πνεύμονα και του παχέος εντέρου είναι οι πιο θανατηφόροι στη χώρα. Στους άνδρες προστίθεται και ο καρκίνος του προστάτη, ενώ στις γυναίκες την πρώτη θέση στη λίστα θνησιμότητας κατέχει ο καρκίνος του στήθους.

Άρης Καλτιριμτζής


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button