LIFE

Άνοια: «Μία ασθένεια που κλέβει τη ζωή»

Τα κρούσματα άνοιας αυξάνονται δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιστημονική κοινότητα αναζητά θεραπευτικά εργαλεία για το πρόβλημα που απασχόλησε σχετική διάσκεψη των G8 στο Λονδίνο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα γίνεται μία νέα διάγνωση άνοιας κάπου στον κόσμο. Από την ασθένεια πάσχουν τουλάχιστον 35 εκατομ. άνθρωποι. Σύμφωνα μάλιστα με νέα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Εταιρίας Αλτσχάιμερ, ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται σε 44 εκατομ. παγκοσμίως, εκ των οποίων 1,4 εκατομ. στη Γερμανία. Ανησυχητικές είναι μάλιστα και οι προβλέψεις για το μέλλον: Τα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των πασχόντων, ενώ το 2050 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 135 εκατομμύρια.

H αντιμετώπιση παραμένει μακρινός στόχος

swell adv 2021

«Είναι μία ασθένεια που κλέβει τη ζωή, ραγίζει καρδιές και καταστρέφει οικογένειες» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον την Τετάρτη (11.12) από το βήμα της διάσκεψης των G8 για την άνοια στο Λονδίνο. Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει στη βρετανική πρωτεύουσα τους υπουργούς Υγείας των οκτώ πλουσιότερων κρατών του κόσμου, επιστήμονες και εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας από διάφορα σημεία του πλανήτη. Στα συμπεράσματα της συνόδου ανήκει και το γεγονός ότι η απειλή της άνοιας έχει αναγνωριστεί, ωστόσο η αντιμετώπισή παραμένει ακόμη μακρινός στόχος.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Από επιστημονική σκοπιά, η αντιμετώπιση της άνοιας είναι μία μάχη με το χρόνο, καθώς η διάγνωση της νόσου γίνεται κατά κανόνα καθυστερημένα. Όταν εμφανίζονται τα προβλήματα μνήμης ενός ασθενή και ο γιατρός κάνει τη σχετική διάγνωση, έχει ήδη καταστραφεί το 20% των εγκεφαλικών κυττάρων. Η σταδιακή αποσύνθεση του εγκεφάλου έχει ξεκινήσει ήδη 15 χρόνια πριν.

Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν, χρησιμοποιώντας όλες τις πιθανές μεθόδους, να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτήν την αινιγματική ασθένεια και τις αιτίες που την προκαλούν. Παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες, καμία από τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους δεν επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Στην παρούσα φάση έστω κι ένα φάρμακο που θα καθυστερούσε την εξέλιξη της νόσου, θα συνιστούσε μεγάλη επιτυχία. Και είναι γεγονός ότι υπάρχει αισιοδοξία: «Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι σε πέντε χρόνια θα έχουμε καλές δυνατότητες ώστε να βρούμε έναν ή δύο τρόπους να αναστείλουμε την εξέλιξη της άνοιας» δήλωσε σχετικά ο Γιαν Λούντμπεργκ, εκπρόσωπος του φαρμακευτικού ομίλου Lilly.

Έκκληση για καλύτερη μέριμνα των ασθενών

Για τους πολιτικούς από την άλλη πλευρά, η άνοια συνιστά ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Οι δαπάνες για την αντιμετώπισή της υπερβαίνουν παγκοσμίως τα 440 δισ. ευρώ ετησίως. Η Μεγάλη Βρετανία θέλει να διπλασιάσει το ποσό που διαθέτει στην έρευνα για την αντιμετώπιση της άνοιας σε 80 εκατομ. ευρώ μέχρι το 2015, σκοπεύοντας μάλιστα να το αυξήσει περαιτέρω, όπως ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Άλλωστε η αύξηση του αριθμού των ασθενών και του προσδόκιμου ζωής καθιστά βαθμιαία την άνοια σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης των κρατικών προϋπολογισμών.

Η Γερμανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν στη στατιστική καταγραφή η Κίνα και η Υποσαχάρια Αφρική, περιοχές στις οποίες οι ειδικοί καταγράφουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων άνοιας και όπου απουσιάζει η δέουσα υποδομή για την αντιμετώπισή τους. Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται όμως από οργανώσεις προστασίας ασθενών και για τις βιομηχανικές χώρες. Ο Όιγκεν Μπρις, από το γερμανικό Ίδρυμα για την Προστασία των Ασθενών, διαμαρτύρεται ότι οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται υπερβολικά στην αναζήτηση θεραπείας για την άνοια, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο προς το παρόν. Ο Μπρις καλεί τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών να βελτιώσουν τις δομές για τη μέριμνα των ασθενών. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «χρειαζόμαστε συνοδεία και βοήθεια αντί για αποκλεισμό και περιθωριοποίηση».

Άρης Καλτιριμτζής


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button