LIFE

Αμερικανική μελέτη: Πόσα αυγά κάνουν κακό στο καρδιαγγειακό;

Στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μέσω αύξησης της χοληστερόλης κατέληξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο. Τα ευρήματα της έρευνας που είχε για επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Norrina Allen, δημοσιεύθηκαν στο JAMA.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα έξι μελετών περίπου 30.000 ανθρώπων σε βάθος 30ετίας και παρατήρησαν πως όσοι άνθρωποι που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά.

caffeine adv2020b

Η χοληστερόλη που περιέχεται στα αυγά εκτιμάται πως είναι ο υπαίτιος καθώς 300mg διατροφικής χοληστερόλης ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 17% και πρόωρου θανάτου κατά 18%.

Οι ερευνητές εξήγησαν πως δεν πρέπει τα αυγά να αποκλειστούν από τη διατροφή, αλλά να προτιμάται το ασπράδι από τον κρόκο καθώς στον δεύτερο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης. Στον κρόκο ενός μεγάλου αυγού περιέχονται 186mg διατροφικής χοληστερόλης ενώ άλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας αλλά και τα πλήρη σε λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα.

neratzoulis neo

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button