Τρίτη, 15 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήLIFEΑδικαιολόγητη κόπωση και 6 ακόμα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου

Αδικαιολόγητη κόπωση και 6 ακόμα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Τα συμπτώματα που συνδέονται με την έλλειψη σιδήρου δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, κι έτσι πολλοί από εμάς τα προσπερνάμε. Η έλλειψη σιδήρου, όμως, μπορεί να προκαλέσει αναιμία, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και συνεπείς με τις εξετάσεις που θα μας συστήσει ο γιατρός.

Για να καταλάβετε αν κι εσείς ανήκετε στο 15% του πληθυσμού (που αντιστοιχεί σε πάνω από 1.500.000 Έλληνες), θα πρέπει να παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα.

mechanical adv 2021

Αδικαιολόγητη κόπωση

apostolakis adv 2

Όπως αναφέρει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σε άρθρο του Iatronet.gr, ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου με αποτέλεσμα ένας οργανισμός χωρίς σίδηρο να μην μεταβολίζει την ενέργεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης. Θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά, αν ξεκουράζεστε και κοιμάστε επαρκώς αλλά παραμένετε εξαντλημένοι.

Ωχρότητα στο πρόσωπο

Η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που δίνει χρώμα στο δέρμα μας γι’ αυτό και τα χαμηλά επίπεδά της μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα μας χλωμή. Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε χλωμό δέρμα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συμπτώματα, η έλλειψη σιδήρου είναι μία πιθανή αιτία.

Συχνές λοιμώξεις

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό η έλλειψή του μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Ο λόγος είναι ο εξής: η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει την παραγωγή αλλά και τη δύναμη των λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τους ιούς κι έτσι ο οργανισμός εξασθενεί.

Δύσπνοια

Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα ακόμα και σε απλές δραστηριότητες. Εκείνη την ώρα το σώμα προσπαθεί αναπληρώσει το οξυγόνο που του λείπει και κάθε αναπνοή γίνεται και πιο δύσκολη με αποτέλεσμα τη δύσπνοια, το αίσθημα δηλαδή ότι «δεν σου φτάνει ο αέρας». Αν δείτε ότι απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα σας προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, η έλλειψη σιδήρου είναι μια πιθανή αιτία.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Η έλλειψη οξυγόνου που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και πονοκεφάλους, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο δεν οξυγονώνονται επαρκώς. Αν επιμένουν καιρό, θα πρέπει να ελέγξετε τον σίδηρό σας.

Ταχυπαλμία

Σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό, η καρδιά πρέπει να «δουλέψει» περισσότερο και άρα να «κουραστεί» για να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα την ενοχλητική ταχυπαλμία. Συνήθως το σύμπτωμα αυτό ταλαιπωρεί άτομα με χρόνια έλλειψη σιδήρου, όμως αν εμφανιστεί ξαφνικά, καλό θα είναι να διερευνήσετε την αιτία του.

Αλλοιώσεις στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά

Όπως αναφέρει η κ. Μοσχοβάκη οι αλλοιώσεις  στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες. Στην επιδερμίδα εμφανίζεται ρυτίδωση, τα μαλλιά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα και τα νύχια «σπάνε» ενώ στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν σχισμές στις γωνίες του στόματος και πληγές στο δέρμα.

Η επίσκεψη στον παθολόγο αλλά και η… συνέπεια στις εξετάσεις που θα δείξουν αν υπάρχει έλλειψη σιδήρου είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Εξάλλου, το μόνο που χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η σωστή δίαιτα και πιθανώς η χορήγηση κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-