Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
LIFE

Αδικαιολόγητη κόπωση και 6 ακόμα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Τα συμπτώματα που συνδέονται με την έλλειψη σιδήρου δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, κι έτσι πολλοί από εμάς τα προσπερνάμε. Η έλλειψη σιδήρου, όμως, μπορεί να προκαλέσει αναιμία, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και συνεπείς με τις εξετάσεις που θα μας συστήσει ο γιατρός.

Για να καταλάβετε αν κι εσείς ανήκετε στο 15% του πληθυσμού (που αντιστοιχεί σε πάνω από 1.500.000 Έλληνες), θα πρέπει να παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Αδικαιολόγητη κόπωση

Όπως αναφέρει η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σε άρθρο του Iatronet.gr, ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου με αποτέλεσμα ένας οργανισμός χωρίς σίδηρο να μην μεταβολίζει την ενέργεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης. Θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά, αν ξεκουράζεστε και κοιμάστε επαρκώς αλλά παραμένετε εξαντλημένοι.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ωχρότητα στο πρόσωπο

Η αιμοσφαιρίνη είναι αυτή που δίνει χρώμα στο δέρμα μας γι’ αυτό και τα χαμηλά επίπεδά της μπορεί να κάνουν την επιδερμίδα μας χλωμή. Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε χλωμό δέρμα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συμπτώματα, η έλλειψη σιδήρου είναι μία πιθανή αιτία.

Zuper Service

Συχνές λοιμώξεις

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό η έλλειψή του μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Ο λόγος είναι ο εξής: η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει την παραγωγή αλλά και τη δύναμη των λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τους ιούς κι έτσι ο οργανισμός εξασθενεί.

Δύσπνοια

Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλά, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα ακόμα και σε απλές δραστηριότητες. Εκείνη την ώρα το σώμα προσπαθεί αναπληρώσει το οξυγόνο που του λείπει και κάθε αναπνοή γίνεται και πιο δύσκολη με αποτέλεσμα τη δύσπνοια, το αίσθημα δηλαδή ότι «δεν σου φτάνει ο αέρας». Αν δείτε ότι απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα σας προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, η έλλειψη σιδήρου είναι μια πιθανή αιτία.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Η έλλειψη οξυγόνου που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και πονοκεφάλους, γιατί τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο δεν οξυγονώνονται επαρκώς. Αν επιμένουν καιρό, θα πρέπει να ελέγξετε τον σίδηρό σας.

Ταχυπαλμία

Σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό, η καρδιά πρέπει να «δουλέψει» περισσότερο και άρα να «κουραστεί» για να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα την ενοχλητική ταχυπαλμία. Συνήθως το σύμπτωμα αυτό ταλαιπωρεί άτομα με χρόνια έλλειψη σιδήρου, όμως αν εμφανιστεί ξαφνικά, καλό θα είναι να διερευνήσετε την αιτία του.

Αλλοιώσεις στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά

Όπως αναφέρει η κ. Μοσχοβάκη οι αλλοιώσεις  στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονες. Στην επιδερμίδα εμφανίζεται ρυτίδωση, τα μαλλιά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα και τα νύχια «σπάνε» ενώ στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν σχισμές στις γωνίες του στόματος και πληγές στο δέρμα.

Η επίσκεψη στον παθολόγο αλλά και η… συνέπεια στις εξετάσεις που θα δείξουν αν υπάρχει έλλειψη σιδήρου είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Εξάλλου, το μόνο που χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η σωστή δίαιτα και πιθανώς η χορήγηση κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button