LIFE

24-30 Απριλίου: Παγκόσμια εβδομάδα εμβολιασμούΜε κεντρικό μήνυμα «Τα εμβόλια σώζουν ζωές» ξεκινά η Εβδομάδα Εμβολιασμού που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με στόχο να προάγει την χρήση των εμβολίων για την προστασία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ζωτικός για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τη μείωση της φτώχειας και την καθολική υγειονομική κάλυψη.

Ο εμβολιασμός αποτελεί την πρώτη υγειονομική παρέμβαση κατά την γέννηση του ανθρώπου και προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία μιας υγιούς ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Εβδομάδα Εμβολιασμού-Ανοσοποίησης

Η Εβδομάδα Ανοσοποίησης (Εμβολιασμού) έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (φέτος από τις 24 έως και τις 30 Απριλίου) με στόχο να προάγει την χρήση των εμβολίων για την προστασία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού είναι «Τα εμβόλια σώζουν ζωές» (VaccinesWork), αφού όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ «η ανοσοποίηση σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν 20 εκατομμύρια ανεμβολίαστα και ατελώς εμβολιασμένα παιδιά, ανά τον κόσμο».

Με κεντρικό θέμα της φετινής καμπάνιας «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί. Τα εμβόλια σώζουν ζωές» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ως στόχο να αναδείξει τους «ήρωες του εμβολιασμού» ανά τον κόσμο, από γονείς και μέλη συλλογικοτήτων μέχρι επαγγελματίες υγείας και νεωτεριστές, που διασφαλίζουν ότι όλοι εμείς είμαστε προστατευμένοι δια του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 2017 ο αριθμός των εμβολιασμένων παιδιών ανήλθε στα 116,2 εκατομμύρια, ο υψηλότερος που έχει αναφερθεί ποτέ. Από το 2010, 113 χώρες έχουν εισαγάγει στα εθνικά εμβολιαστικά τους προγράμματα νέα εμβόλια και πάνω από 20 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά έχουν εμβολιαστεί.

Αλλά παρά την πρόοδο, ο στόχος της εξάλειψης ασθενειών, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, ο μητρικός και νεογνικός τέτανος, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί άμεσα καθώς την τελευταία διετία έχουν ξεσπάσει επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και άλλων προλήψιμων (δια του εμβολιασμού) νοσημάτων, ανά τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα ανεμβολίαστα παιδιά ζουν σε φτωχές, υπανάπτυκτες χώρες ή σε εμπόλεμες ζώνες.

Ο ΠΟΥ καλεί όλες τις χώρες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα έχουν πρόσβαση στα σωτήρια για την υγεία τους εμβόλια, ώστε να ευημερεί η ανθρωπότητα. Επιπλέον, όσες χώρες έχουν πετύχει ή έχουν κάνει πρόοδο ως προς την ανοσοποίηση του πληθυσμού τους, θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μεθοδικά ώστε να τηρήσουν τα όσα έχουν πετύχει.

Ο εμβολιασμός είναι πολύτιμος

Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι ζωτικός για την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τη μείωση της φτώχειας και την καθολική υγειονομική κάλυψη. Ο εμβολιασμός αποτελεί την πρώτη υγειονομική παρέμβαση κατά την γέννηση του ανθρώπου και προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία μιας υγιούς ζωής μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τέλος, ο εμβολιασμός είναι μια καθοριστική στρατηγική τακτική για την επίτευξη και άλλων στόχων που αφορούν στην υγεία, από τον έλεγχο της ηπατίτιδας μέχρι την καταπολέμηση των υπερανθεκτικών εμβολίων και την βελτίωση της εφηβικής, προγεννητικής και νεογνικής φροντίδας.

Ο πατέρας των εμβολίων (και οι Έλληνες «προγονοί» του)

Έχει ειπωθεί γι’ αυτόν, ότι η ανακάλυψή του έσωσε πολύ περισσότερο κόσμο από οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.

Ο Βρετανός Edward Jenner, ένας ανήσυχος γιατρός κατάφερε να βρει μία μέθοδο που απέτρεψε την εξάπλωση της ευλογιάς, θανατηφόρα ασθένεια που νικήθηκε οριστικά μόλις πριν από δύο δεκαετίες.

Ο Jenner παρατήρησε στο Μπέρκλεϊ όπου ζούσε, εκεί γύρω στο 1790, ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες σπανίως εκδήλωναν τη νόσο της ευλογιάς, ειδικά εκείνοι που το κοπάδι τους είχε προσβληθεί από δαμαλίτιδα (μία ήπια εκδοχή της ευλογιάς που πλήττει τα βοοειδή) -μερικές φορές προσβάλλονταν και οι ίδιοι από αυτήν.

Δοκίμασε λοιπόν το εξής πήρε το υγρό των εξελκώσεων που είχαν εμφανιστεί στο χέρι μιας γυναίκας που είχε προσβληθεί από δαμαλίτιδα και το μετάγγισε στο σώμα ενός υγιούς ατόμου. Η φιλοσοφία ήταν η εξής: Ο αδύναμος ιός της δαμαλίτιδας, εφόσον μεταφερόταν σε υγιές ανθρώπινο σώμα, θα του έδινε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μελλοντικά επίθεση από τον τρομακτικό ιό της ευλογιάς. Αν η θεωρία του ήταν ορθή, ο εμβολιασμένος από δαμαλίτιδα δεν θα πάθαινε ποτέ ευλογιά. Όντως, έτσι αποδείχθηκε στην πράξη, αφού αυτοί που εμβολίαζε με τον ιό της ευλογιάς δεν νοσούσαν.

Το 1797 υπέβαλε τα αποτελέσματα των ερευνών του στη Βασιλική Εταιρεία υπό τον τίτλο «An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae», τα οποία όμως δεν έγιναν καθολικώς δεκτά, καθώς τόσο ο Τύπος όσο και η Εκκλησία εξέφρασαν σφοδρές ενστάσεις. Ο βασιλέας, όμως, υποστήριξε τον Jenner και ηθικά και οικονομικά και το 1810 η εικόνα του κόσμου να περιμένει να εμβολιαστεί στην ουρά, στο μικρό νοσοκομείο που διατηρούσε ο ίδιος ήταν συνηθισμένη.

Πάντως, ο Jenner δεν ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τον εμβολιασμό. Παρότι αυτός τον έκανε πιο αποτελεσματικά, δύο Έλληνες γιατροί των αρχών του 18ου αιώνα, ο Ιάκωβος Πυλαρινός (1659 – 1718) και ο Εμμανουήλ Τιμόνης εμβολίαζαν παιδιά με υγρό που έπαιρνε από φλύκταινες νοσούντων. Οι προσπάθειές τους, που δημοσιεύθηκαν στις ιατρικές επιθεωρήσεις της εποχής, αλλά και άλλες πρώιμοι μέθοδοι εμβολιασμού είχαν διαδοθεί στη Βρετανία και είχαν περιέλθει σε γνώση του Edward Jenner που τις εξέλιξε.

 

Πηγή
Ygeiamou.gr

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close