ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η νόσος «kawasaki» που εμφανίζεται σε παιδικές ηλικίεςΜε αφορμή το «ύποπτο» κρούσμα της νόσου Kawasaki στο νοσοκομείο του Ρίου, παρακάτω παρατίθενται κάποια στοιχεία για τη σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα ασθένεια.

Το όνομα της νόσου παραπέμπει στην Ασία, ωστόσο κρούσματα έχουν παρατηρηθεί σε πολλές χώρες στον κόσμο.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Προσβάλλει άτομα όλων των φυλών και εθνικών ομάδων και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, χωρίς να αποκλείονται τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι.

Από τα κύρια συμπτώματα ου παρατηρούνται είναι

swell adv 2021

  • Κόκκινα μάτια (επιπεφυκίτιδα).
  • Έντονα κόκκινα χείλη, γλώσσα και λαιμός.
  • Πρησμένα και κόκκινα χέρια (κάτω από τον καρπό) και πόδια (κάτω από τους αστραγάλους) στην αρχή της νόσου, ακολουθούμενα από ξεφλούδισμα του δέρματος των δακτύλων
  • Εξάνθημα ποικίλων μορφών.
  • Διογκωμένος λεμφαδένας στον λαιμό (συνήθως ένας) διαμέτρου τουλάχιστον 1,5 εκατοστού.

Η θεραπεία αλλά και η πρόληψη μελλοντικών παραγόντων κινδύνου μπορούν να εξασφαλίσουν μια απόλυτα φυσιολογική ενήλικη ζωή.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με την παιδοκαρδιολόγο Ειρήνη Δ. Λυτρίβη είναι και τα παρακάτω: εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος, βήχας, πόνος στις αρθρώσεις καθώς και σημαντική ευερεθιστότητα, ανησυχία και κλάμα.

Πιθανολογείται ότι πρόκειται για ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε μια τυχαία, ιογενή ή άλλη, λοίμωξη. Εν προκειμένω, στην περίπτωση του 10χρονου η covid-19.

Το χαρακτηριστικό της είναι πως προκαλεί φλεγμονή και εξασθένηση του τοιχώματος των αρτηριών. Οι αρτηρίες που συχνότερα προσβάλλονται είναι οι στεφανιαίες, δηλαδή τα αγγεία που τροφοδοτούν με οξυγόνο τον καρδιακό μυ.


Σχετικά άρθρα

Back to top button