ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία!Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι, παρά τη σοβαρότητα της πανδημίας της Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο και έχει μολύνει πολλά εκατομμύρια, είναι επείγουσα ανάγκη ο κόσμος να προετοιμαστεί «για το χειρότερο» σενάριο.

«Είναι ένα σήμα συναγερμού», είπε ο Μάικλ Ράιαν, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για φέτος. «Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη η χειρότερη», προειδοποίησε ο γιατρός. Στη διάρκεια της καριέρας του ο Ράιαν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά θανατηφόρα παθογόνα. Αν και παραδέχτηκε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες». Θεωρεί κατά συνέπεια ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο συνάδελφός του και σύμβουλος στον ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες.

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε», τόνισε. «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη», επέμεινε.

swell adv 2021

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανησυχεί για τον πόλεμο στη χώρα του, την Αιθιοπία

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την “επιδεινούμενη” πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στην Αιθιοπία, σε ένα πολύ σπάνιο και πολύ προσωπικό δημόσιο σχόλιο για τον εν εξελίξει πόλεμο στη χώρα καταγωγής του, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου της χρονιάς που παραχώρησε.

“Εκτός από την Covid, το 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα, γιατί η χώρα μου αντιμετωπίζει δυσκολίες”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι “ο πόλεμος, ο καταστροφικός πόλεμος” διεξάγεται στην περιοχή από την οποία κατάγεται, το Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας ‘Αμπι ‘Αχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό να επιτεθεί στις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και αψηφούσε την αρχή του επί μήνες.

Οι μάχες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η πρόσβαση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη.

“Έχω πολλά μέλη της οικογένειάς μου (στο Τιγκράι) συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου αδερφού μου και δεν ξέρω πού βρίσκονται. Δεν έχω επικοινωνήσει μαζί τους γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία”, είπε ο γενικός διευθυντής εμφανώς συγκινημένος.

“Σαν να μην ήταν αρκετή η Covid, έχω και αυτόν τον προσωπικό πόνο. Ανησυχώ για τη χώρα μου. Και φυσικά ο μικρότερος αδερφός μου και τα μέλη της οικογένειάς μου είναι μέλη της κοινωνίας αυτής και ανησυχώ για όλη τη χώρα, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει”, είπε.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας τον είχε κατηγορήσει στα μέσα Νοεμβρίου ότι υποστηρίζει τους αντάρτες της περιοχής του. Ο Τέντρος διετέλεσε υπουργός Υγείας από το 2005 έως το 2012 στην κυβέρνηση του Μέλες Ζενάουι, ιστορικού ηγέτη του TPLF, τότε πανίσχυρου κόμματος και κατόχου όλων των μοχλών εξουσίας στην Αντίς Αμπέμπα.

“Κάποιες αναφορές υποδηλώνουν ότι παίρνω θέση σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι αλήθεια και πρέπει να πω ότι είμαι μόνο από τη μία πλευρά, αυτήν της ειρήνης”, είχε απαντήσει με μήνυμα στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ωστόσο, ο Τέντρος θέλησε να τελειώσει τη συνέντευξη με μια πιο θετική νότα και μίλησε για τη γέννηση της εγγονής του πριν από δύο μήνες.

“Αν και ανησυχώ για την εγγονή μου βλέποντας αυτές τις δύο δύσκολες καταστάσεις, την ίδια στιγμή όταν την κοιτάζω βλέπω την ελπίδα”, είπε.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button