ΥΓΕΙΑ

Πώς ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των χαρτονομισμάτων


Να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τραπεζογραμμάτια προκειμένου να σταματήσουμε την εξάπλωση τον κοροναϊό προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο φονικός ιός συνεχίζει να κλιμακώνεται, «θερίζοντας» την Ιταλία αλλά και το Ιράν.Ο διεθνής οργανισμός συμβουλεύει όσους καθημερινά έρχονται σε επαφή με χαρτονομίσματα να πλένουν συχνά τα χέρια τους, καθώς ο Covid-19 παραμένει στην επιφάνειά τους για αρκετές μέρες.

Μάλιστα ο ΠΟΥ μας προτρέπει να επιλέγουμε τις ψηφιακές συναλλαγές προκειμένου να αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται το «πάρε-δώσε» των χαρτονομισμάτων.

Οι τελευταίες συμβουλές του ΠΟΥ σχετικά με τον κοροναϊό έρχονται την ώρα που ο φονικός ιός  έχει ξεπεράσει τα 100.000 κρούσματα, φτάνοντας σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Αρκετά μεγάλα αθλητικά γεγονότα κυρίως σε Ευρώπη, Κίνα και Ιράν έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί καθώς οι αρμόδιοι υγείας αγωνίζονται για να περιορίσουν τον ιό.

Κίνα: H απολύμανση και η καραντίνα χαρτονομισμάτων στην Κίνα

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν τα μέτρα που ελήφθησαν σε Κίνα και Νότια Κορέα σχετικά με τον καθαρισμό των τραπεζογραμματίων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες εκεί λοιπόν απολύμαναν και απομόνωσαν χρησιμοποιημένα τραπεζογραμμάτια.

Εκτός αυτού χρησιμοποιήθηκε υπεριώδες φως προκειμένου να αποστειρώσουν τα χαρτονομίσματα, ενώ στη συνέχεια τα μετρητά έμπαιναν σε καραντίνα για 14 μέρες πριν «επανέλθου» στην κυκλοφορία.

Μάλιστα η κεντρική τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε έκτακτη έκδοση ύψους 4 δισεκατομμυρίων γιουάν (σ.σ. επίσημο νόμιμα της Κίνας) στην επαρχία Γουάν, όπου αποτελεί και το επίκεντρο της επιδημίας.

ΠΟΥ: Να πλένουμε τα χέρια μας όταν αγγίζουμε χαρτονομίσματα

Όσον αφορά την Ευρώπη, η  Τράπεζα της Αγγλίας έχει αναγνωρίσει ότι τα τραπεζογραμμάτια μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια του κοροναϊού, αλλά δεν υπάρχει πλάνο ώστε να ληφθούν τόσο αυστηρά μέτρα.

Ένας εκπρόσωπος της ΠΟΥ δήλωσε στην Telegraph: «Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα αλλάζουν συχνά τα χέρια και μπορούν να μεταφέρουν όλα τα είδη βακτηρίων και ιών.

«Θα συμβουλεύαμε τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους μετά το χειρισμό χαρτονομισμάτων και να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Επιστημονικά πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιο είναι το ακριβές χρονικό διάστημα που ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο σύμφωνα με ανάλυση 22 προηγούμενων μελετών σχετικές με παρόμοιους ιούς, όπως ο NARS και ο SARS, εκτιμάται ότι οι κοροναϊοί μπορούν να παραμείνουν πάνω σε άψυχες επιφάνειες για έως και εννέα ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετικέτες

CNA Team

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Close
Close