Παρασκευή, 7 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠαιδοακτινολογία | Στην υπηρεσία των μικρών ασθενών

Παιδοακτινολογία | Στην υπηρεσία των μικρών ασθενών

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Οι γονείς συχνά εντυπωσιάζονται με το γεγονός ότι υπάρχει ειδικός κλάδος Ιατρών Ακτινολόγων που ασχολούνται αποκλειστικά με τα παιδιά και μάλιστα με μεθόδους που ξεφεύγουν από τη συνήθη ακτινογραφία. Η κυρία Γεωργία Παπαϊωάννου Παιδοακτινολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Παιδιατρικής Ακτινολογίας του ΜΗΤΕΡΑ εξηγεί στο ygeiamou.gr

Με την πρόοδο της Ιατρικής και της Τεχνολογίας, η Ακτινολογία έχει παρουσιάσει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διερεύνησης και αξιολόγησης πολλαπλών ιατρικών προβλημάτων στα παιδιά.

mechanical adv 2021

Ιδιαίτερα στην Παιδιατρική, η κοινή αποδοχή ότι τα παιδιά δεν αποτελούν μικρού μεγέθους ενήλικες έχει δώσει άλλη διάσταση στην απεικόνιση των μικρών εξεταζόμενων με επακόλουθο την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Παιδιατρικής Ακτινολογίας την τελευταία δεκαετία.

apostolakis adv 2

Πράγματι, συχνά οι γονείς και το περιβάλλον των παιδιών εντυπωσιάζονται με το γεγονός ότι υπάρχει ειδικός κλάδος Ιατρών Ακτινολόγων που ασχολούνται αποκλειστικά με τα παιδιά και μάλιστα με μεθόδους που ξεφεύγουν από τη συνήθη ακτινογραφία. Η Παιδιατρική Ακτινολογία έχει πλέον πολλαπλές πτυχές, καθώς στοχεύει όχι μόνο στην αξιόπιστη απεικονιστική μελέτη εμβρύων, νεογνών και παιδιών αλλά επιδιώκει αυτό να πραγματοποιείται με την ελάχιστη βιολογική επιβάρυνση και την ενδεικνυόμενη κάθε φορά μέθοδο.

Για το λόγο αυτό οι Παιδοακτινολόγοι χρησιμοποιούν πρωταρχικά μεθόδους απεικόνισης που δεν έχουν ακτινοβολία (υπερήχους, μαγνητική τομογραφία), ενώ όταν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί εξέταση με ακτινοβολία στα παιδιά (ακτινογραφίες, κυστεογραφίες, αξονικές τομογραφίες) τροποποιούνται τα πρωτόκολλα με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και χρησιμοποιούν παιδιατρικές δόσεις.

Οι Παιδοακτινολόγοι βασίζονται σημαντικά στη στενή συνεργασία με τους κλινικούς Ιατρούς (Παιδιάτρους και Υποειδικότητες της Παιδιατρικής), ενώ χρειάζονται την αρωγή των γονιών προκειμένου το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια και να συνεργαστεί όσο γίνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό διασφαλίζεται με την εξοικείωση του συνόλου του προσωπικού του Τμήματος Παιδιατρικής Ακτινολογίας με τις ανάγκες του παιδιού και των συνοδών του, ενώ μεγάλη βοήθεια παρέχει το φιλικό προς το παιδί περιβάλλον με πληθώρα παιχνιδιών.

Τέλος, όταν η εξέταση απαιτεί παρατεταμένη συνεργασία, οι Παιδοαναισθησιολόγοι με τη χορήγηση μέθης ή αναισθησίας στο παιδί αποτελούν σημαντικό συνεργάτη του Παιδοακτινολόγου, εξασφαλίζοντας την καταστολή του παιδιού όσο διαρκεί η εξέταση.

Το Τμήμα Παιδιατρικής Ακτινολογίας του ΜΗΤΕΡΑ προσφέρει μεγάλο φάσμα διαγνωστικών παιδιατρικών εξετάσεων και καλύπτει τις ανάγκες σε απεικόνιση από νεογνά μέχρι παιδιά 16 ετών. Παράλληλα, στο Τμήμα πραγματοποιούνται Μαγνητικές Τομογραφίες Εμβρύων.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν υπερηχογραφήματα, κλασσικές ακτινογραφίες, ειδικές ακτινολογικές μελέτες (κυστεογραφίες, διαβάσεις πεπτικού, υποκλυσμούς, κ.ά.), ακτινοσκοπικές κινηματικές μελέτες κατάποσης, αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες. Το Τμήμα εκτός από εξωτερικά περιστατικά καλύπτει επίσης την απεικόνιση των νεογνών και των παιδιών που νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική και τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου και του Ομίλου.

* Η Γεωργία Παπαϊωάννου είναι Παιδοακτινολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Παιδιατρικής Ακτινολογίας του ΜΗΤΕΡΑ

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble