ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Γρίπη: Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο συνδυασμός;«Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι από τους χειρότερους από άποψη δημόσιας υγείας, με τον COVID-19 και την εποχική γρίπη να διαμορφώνουν συνδυαστικά ένα αρκετά επικίνδυνο τοπίο. Μπορεί, όμως, να είναι και μία από τις καλύτερες περιόδους γρίπης που έχουμε βιώσει», ανέφερε πρόσφατα ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ. Robert Redfield σε δηλώσεις του σχετικά με τις εξελίξεις στην υγεία.

Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να κάνει το επόμενο διάστημα καλό όσον αφορά στην εποχική γρίπη; Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να φοράνε μάσκες, να κρατάνε την κοινωνική απόσταση, να ακολουθούν τις συμβουλές υγιεινής των χεριών και να παραμένουν στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι, θα περιοριστεί η εξάπλωση τόσο της COVID-19 όσο και της γρίπης, επισημαίνουν οι ειδικοί.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Το είδαμε ήδη από τον Φεβρουάριο. Τα περιστατικά εποχικής γρίπης αυξήθηκαν, αλλά από τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της COVID-19, η πτώση ήταν άμεση, επομένως γνωρίζουμε ότι τα μέτρα πρόληψης μπορούν να κάνουν τη διαφορά», εξηγεί ο Δρ. Mack Ruffin, διευθυντής τμήματος στο Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να κουραστούν από τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η COVID-19 και η εποχική γρίπη αφορούν σε ιούς που διασπείρονται μέσω των σταγονιδίων που παράγονται από το βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία ενός μολυσμένου ατόμου, έχουν παρόμοια συμπτωματολογία -πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κόπωση και μυαλγίες, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να τους ξεχωρίσουμε χωρίς κάποια εξέταση. Επιπλέον, είναι πιθανό ένα άτομο να νοσήσει από COVID-19 και εποχική γρίπη ταυτόχρονα.

swell adv 2021

Οι πολίτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από την εποχική γρίπη, κάνοντας το σχετικό εμβόλιο. «Όποιος πληροί τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, πρέπει οπωσδήποτε να κάνει το εμβόλιο», αναφέρει η Δρ. Catharine Paules, λοιμωξιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Hershey. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι από την ηλικία των έξι μηνών και άνω, εκτός αν έχουν σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες στο εμβόλιο ή σε κάποιο από τα συστατικά του. Οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής ασθένειας από τη γρίπη είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός ανεξάρτητα από τον ατομικό κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών από την εποχική γρίπη. «Υπάρχουν δύο είδη κινδύνου -ο κίνδυνος για την ατομική υγεία και ο κοινωνικός κίνδυνος. Ακόμα και αν ο ατομικός κίνδυνος για σοβαρή ασθένεια από την εποχική γρίπη είναι χαμηλός, ο εμβολιασμός θα προστατέψει από τη μετάδοση του ιού στους άλλους, πράγμα που με τη σειρά του θα συμβάλει στη διατήρηση των πόρων των νοσοκομείων και των συστημάτων υγείας για τους ανθρώπους που τους χρειάζονται», προσθέτει καταληκτικά η Δρ. Paules.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button