ΥΓΕΙΑ

Κολχικίνη | Πώς Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το καρδιολογικό φάρμακο δρα κατά του κορωνοϊού

Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 32 μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας.

Hκολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο -γνωστό από την αρχαιότητα- μπαίνει στη μάχη κατά του κοροναϊού και στη χώρα μας με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Το φάρμακο εκτός του ότι μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής φλεγμονής, ελαττώνει και το ποσοστό διασωλήνωσης σε ασθενείς που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα από τον κορωνοϊό.

brands heaven2021

Και μπορεί μία μεγάλη καναδική μελέτη να αποτέλεσε την αφορμή για να δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας, το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο πριν είχε προηγηθεί μία πολύ σημαντική κι ενδελεχής έρευνα που διενήργησαν Ελληνες επιστήμονες.

Η πρώτη ανακάλυψη Ελλήνων ερευνητών για την κολχικίνη

Συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι, μία μεγάλη ομάδα Ελλήνων ερευνητών από 26 ερευνητικά κέντρα της χώρας, με επικεφαλής τoν καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Σπυρίδωνα Δευτεραίο και εποπτεύοντα τον ομ. καθηγητή Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Χριστόδουλο Στεφανάδη κατέληξε ουσιαστικά στο ίδιο συμπέρασμα για την κολχικίνη με την μεγαλύτερη καναδική μελέτη.

neratzoulis neo

Η μελέτη αυτή, που περιέλαβε 105 ασθενείς έδειξε καλύτερες πιθανότητες για βελτιωμένη κλινική έκβαση στους ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 και δημοσιεύθηκε στην οικογένεια των περιοδικών γενικής ιατρικής, JAMA, το καλοκαίρι του 2020.

Επρόκειτο μάλιστα για την πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη με όνομα Grecco-19 που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως όσον αφορά την κολχικίνη και την επίδρασή της στη νόσο Covid-19.

Ακολούθησε η καναδική μελέτη, με συμμετοχή και Ελλήνων επιστημόνων η οποία «πατώντας» πάνω στην προηγούμενη ανακάλυψη, έδειξε πως η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς covid-19 «μείωσε κατά 44% την θνητότητα, 25% τη νοσηλεία και 50% την ανάγκη διασωλήνωσης».

«Η μεγάλη μας εμπειρία για το συγκεκριμένο φάρμακο και η γνώση μας για την δυναμική της κολχικίνης μας οδήγησε στη σκέψη να προχωρήσουμε σε περαιτέρω αναλύσεις σχετικά με το πώς ένα καρδιολογικό φάρμακο μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάγκη για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου», ανέφερε στα ΝΕΑ ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, Σπύρος Δευτεραίος.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν πριν

Όπως ανέφερε ο κ. Δευτεραίος η κολχικίνη είναι ένα πολύ διαδεδομένο φάρμακο στην ιατρική κοινότητα, καθώς πριν ανακαλυφθεί η ευεργετική της επίδραση στην θνησιμότητα των ασθενών με covid-19 χορηγούνταν κατά της ουρικής αρθρίτιδας, του μεσογειακού πυρετού και της περικαρπίτιδας.

Μάλιστα όπως τόνισε ο ειδικός έχουν γίνει μεγάλες μελέτες και για την δράση της κολχικίνης στην καλπική μαρμαρυγή, ωστόσο ακόμη δεν έχουν δοθεί επίσημες οδηγίες σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρήση της και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ασθενείς Covid με αυτά τα υποκείμενα νοσήματα θα μπορούν να λάβουν κοχλικίνη (με ιατρική συνταγή)

Φυσικά εκτός ότι η κολχικίνη μπαίνει δυναμικά στη μάχη κατά του covid-19, ακόμη ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι πως θα χορηγείται σε ασθενείς και εκτός νοσοκομείου.

«Οι ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ θα πρέπει να λαμβάνουν την κολχικίνη εντός 48 ωρών από την διάγνωση», ανέφερε ο Εθνικός Συντονιστής της μελέτης για το φάρμακο της κολχικίνης, κ. Δευτεραίος προσθέτοντας πως το φάρμακο θα χορηγείται και σε ασθενείς από 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα (υπέρταση, παχυσαρκία, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια) ή πυρετό 38ο C και πάνω.

Ο κ. Δευτεραίος τόνισε πως μέχρι και χτες το φάρμακο δεν απαιτούσε ιατρική συνταγή για την χορήγησή του, ωστόσο πλέον οι ασθενείς Covid-19 θα μπορούν να το προμηθεύονται μόνο μετά από ιατρική παρακολούθηση.
Πηγή
Τα Νέα

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button