Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΥΓΕΙΑ

Κίνδυνος για διαβήτη | Πώς το φαγητό τη νύχτα επηρεάζει την υγεία σας

Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση γευμάτων το βράδυ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Οι ερευνητές λένε ότι το φαγητό τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι τα γεύματα το βράδυ μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταινυχτερινές ή βραδινές βάρδιες θα πρέπει να προσπαθούν να τρώνε γεύματα σε όσο το δυνατόν πιο «κανονικές» ώρες.

Mechanical Solutions

Προσθέτουν ότι αυτό που τρώτε είναι επίσης σημαντικό, επομένως είναι απαραίτητο να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Σύμφωνα με ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, το να τρώτε τη νύχτα, σε ασυμφωνία με τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός σας, θα μπορούσε να σας βάλει σε κίνδυνο για διαβήτη.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι καινούργιο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το νυχτερινό φαγητό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να κάνουν φτωχότερες διατροφικές επιλογές και να προκαλούν αύξηση βάρους, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί αν προγραμματίζουμε τα γεύματά μας από πριν και φροντίζουμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές στο σούπερ μάρκετ, όταν για παράδειγμα ψάχνουμε για σνακ στο Γαλαξίαμπορούμε να κατευθυνθούμε στο διάδρομο με τα σνακ ολικής άλεσης ή τα φρούτα αντί γι’ αυτόν με τις σοκολάτες.

Αλλά η μελέτη Brigham and Women’s εξέτασε συγκεκριμένα πώς το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με το φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν 19 υγιείς νέους σε ένα περιβάλλον που προοριζόταν να μιμηθεί τη νυχτερινή εργασία. Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη «δούλεψαν» κατά τη διάρκεια της νύχτας, μόνο εκείνοι που έτρωγαν τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας είδαν αυξημένη δυσανεξία στη γλυκόζη του αίματος και μειωμένη λειτουργία των βήτα-κυττάρων του παγκρέατος – τα οποία και τα δύο είναι πιθανοί πρόδρομοι του διαβήτη τύπου 2.

Αντίθετα οι συμμετέχοντες που έμειναν σε ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής δεν είδαν καμία από αυτές τις δυσμενείς αλλαγές, παρά το γεγονός ότι ήταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη νυχτερινή εργασία με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακής αρρυθμίας, ακόμη και αποβολής. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο χρόνος των γευμάτων ήταν κυρίως υπεύθυνος για τις αναφερόμενες επιδράσεις στην ανοχή στη γλυκόζη και στη λειτουργία των βήτα κυττάρων, πιθανώς λόγω της κακής ευθυγράμμισης των κεντρικών και περιφερειακών «ρολόγια» σε όλο το σώμα», δήλωσε ο Frank A.J.L. Ο Scheer, PhD, συν-ανταποκριτής συγγραφέας και νευροεπιστήμονας στην ιατρική του ύπνου στο Brigham and Women’s Hospital, δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Ενώ το κεντρικό κιρκαδικό «ρολόι» ήταν ακόμα στην ώρα της Βοστώνης, οι ενδογενείς κιρκαδικοί ρυθμοί γλυκόζης υποδηλώνουν ότι ορισμένα περιφερειακά «ρολόγια», όπως ίσως αυτά στο ήπαρ, είχαν μετατοπιστεί δραματικά σε μια ζώνη ώρας στην Ασία.

Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος σε βάρδιες;

Να τι συστήνουν οι ειδικοί:

  • Προσπαθήστε να τρώτε γεύματα σε «κανονικές» ώρες.
  • Φάτε πρωινό όταν γυρίσετε σπίτι από βάρδια.
  • Φάτε μεσημεριανό όταν ξυπνήσετε.
  • Φάτε δείπνο πριν από τη βάρδια σας.
  • Τρώτε ελαφριά σνακ και παραμείνετε ενυδατωμένοι για να μειώσετε την κούραση τη νύχτα.
  • Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε καφεΐνη για να ξυπνήσετε ή να παραμείνετε σε εγρήγορση, καταναλώστε το πολύ μια κούπα 30 έως 60 λεπτά πριν από τη βάρδια σας και στη συνέχεια κάθε 3 έως 4 ώρες. Αλλά σταματήστε την καφεΐνη 8 ώρες πριν την ώρα του ύπνου.
  • Εστιάστε σε υγιείς πρωτεΐνες και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες για να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα και την ενέργεια μακροπρόθεσμα και προσπαθήστε να τρώτε το κύριο γεύμα σας νωρίτερα το βράδυ.

Θυμηθείτε: Το να τροφοδοτείς το σώμα σου έγκαιρα θα σε βοηθήσει να καταπνίξεις την πείνα και την ενέργειά σου σε όλη τη βάρδια σου.

Ας κάνουμε λοιπόν σωστές διατροφικές επιλογές και ας «κατεβάσουμε» την ώρα που γευματίζουμε προκειμένου να θωρακίσουμε τον οργανισμό και την υγεία μας!


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button