ΥΓΕΙΑ

Και μετά το Δέλτα το νέο στέλεχος Λάμβδα;

Κάνει θραύση σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και είναι όχι μόνο πιο μεταδοτικό αλλά και πιο ανθεκτικό κατά των αντισωμάτων. Νέος πονοκέφαλος για τους επιστήμονες.Παρά το ότι πριν από ένα χρόνο ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα από το στέλεχος Λάμβδα του κορωνοϊού στο Περού, οι γνώσεις μας γι’αυτό είναι σχετικά περιορισμένες. Υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερα πολύτιμη αναδεικνύεται η πρόσφατη μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία, σύμφωνα με την οποία το νέο στέλεχος περιλαμβάνει 3 μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Ταχεία εξάπλωση

Η πρωτεΐνη ακίδα μίας εξ αυτών δεν αναγνωρίζεται από τα αντισώματα που δημιουργούνται σε έναν ανθρώπινο οργανισμό είτε γιατί εμβολιάστηκε, είτε επειδή νόσησε από κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα είναι ότι μετριάζεται η ανοσολογική ανταπόκρισή του και το εμβόλιο δεν τον προστατεύει επαρκώς, Οι άλλες δύο μεταλλάξεις ευθύνονται για την ευκολότερη μετάδοση του στελέχους Λάμβδα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης, που μένει να αξιολογηθεί από την επιστημονική κοινότητα, εξηγούν γιατί το λεγόμενο και C37 στέλεχος μεταδίδεται με τέτοια ταχύτητα. Αυτή τη στιγμή διαπιστώθηκε σε 30 χώρες, όπως στη Νότια Αμερική, τη Βρετανία, την Ιταλία αλλά και στη Γερμανία.

Μέχρι τώρα ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας το έχει ταξινομήσει ανάμεσα στα Variant of Interest, δηλαδή στα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντας. Αλλά σύμφωνα με την ιαπωνική ερευνητική επιτροπή, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναβαθμιστεί σε Variant of Convent, δηλαδή ανησυχητικό στέλεχος. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το στέλεχος Δέλτα που εντοπίστηκε στις Ινδίες. Τώρα εάν το στέλεχος Λάμβδα κυριαρχήσει επί του στελέχους Δέλτα παραμένει άγνωστο μέχρι τώρα.

swell adv 2021

Ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα

Ακόμη κι αν η προστασία δια του εμβολιασμού εξασθενεί από στελέχη, όπως το Δέλτα, ο αριθμός των μολύνσεων πλήρως εμβολιασμένων παραμένει συγκριτικά χαμηλός. Εμβολιασμένοι που έχουν μολυνθεί με τον ιό μπορούν μεν να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους, αλλά οι περισσότεροι εμβολιασμένοι νοσούν χωρίς να παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα ή μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί. Αντίθετα πιο εκτεθειμένοι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω προχωρημένης ηλικίας, λόγω καρκίνου ή μεταμοσχευμένου οργάνου. Σε αυτούς το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Γι αυτό όσοι ανηκούν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει κατά προτεραιότητα να κάνουν το φθινόπωρο τρίτη ενισχυτική δόση.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το στέλεχος Λάμβδα έχει εξαπλωθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στο ίδιο το Περού πάνω από το 80% των κρουσμάτων ανάγεται στο στέλεχος Λάμβδα. Πάντως επιστημονική πεποίθηση που έχει εδραιωθεί είναι ότι ο κορωνοιός με τα στελέχη και τις μεταλλάξεις του θα καταπολεμηθεί όταν χτιστεί διεθνώς τείχος ανοσίας σε ποσοστό που να αγγίζει το 80%.


Πηγή
DW

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button