Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές και στα φαρμακεία

GMG

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Τέλος στην ταλαιπωρία όσων θέλουν να κάνουν εγγραφή στην πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό αλλά δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο.

Οι εγγραφές για τον προσωπικό γιατρό έχουν ξεκινήσει και τα «πέναλτι» σε όσους δεν εγγραφούν θα είναι «τσουχτερά». Η πλατφόρμα εγγραφής στον προσωπικό γιατρό έχει ανοίξει για όλους σε όλη την Ελλάδα και πριν λίγες ημέρες άνοιξε και για την Αττική.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η εγγραφή γίνεται μέσω της πλατφόρμας για τον προσωπικό γιατρό όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη είναι ήδη στη διάθεσή μας. Η αίτηση γίνεται ΕΔΩ.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κινητό

Αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την εγγραφή απαιτείται κινητό τηλέφωνο, αλλά, όπως είναι φυσικό δεν έχουν όλοι. Το «πρόβλημα» αναμένεται να επιλυθεί τις επόμενες μέρες και δεν θα χρειάζεται κινητό τηλέφωνο για να γραφτεί κάποιος στον προσωπικό γιατρό.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες εντός της εβδομάδας, θα μπορούν να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό και μέσω φαρμακείων, και έτσι δεν θα χρειαστεί να έχουν κινητό τηλέφωνο.

Αλλά και η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ θα αλλάξει και θα γίνεται εγγραφή χωρίς κινητό τηλέφωνο.

Zuper Service

Πώς και πού γίνεται η εγγραφή

Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται και αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί τον ΑΜΚΑ του και έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας).

Ο γιατρός που επιλέγουμε υποχρεούται να μας εγγράψει στη λίστα ασθενών του;

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Μπορούν να εγγράφονται και ανασφάλιστοι πολίτες;

Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.

Οι πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη χωρίς πολλούς γιατρούς, τι επιλογή έχουν;

Οι πολίτες που θέλουν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, μπορούν να εγγράφονται στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.

Τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής;

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει SMS ή και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό γιατρό, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένας γιατρός έχει συμπληρώσει τη λίστα του;
Οι προσωπικοί γιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη «μη διαθέσιμος».

Ποιος μπορεί να είναι προσωπικός γιατρός;

Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι:

α) γιατρός που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ.

β) γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38).

γ) γιατρός ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον.

Υπάρχουν αντικίνητρα για τη μη εγγραφή μας σε προσωπικό γιατρό;

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Από την 1/1/2023 προσαυξάνονται εκ νέου κατά ποσοστό 10%, φτάνοντας σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου.

Τι υποχρεώσεις έχει ο προσωπικός γιατρός;

Ενημέρωση του πολίτη για την αναγκαία πρόληψη μέσω έγκαιρων τσεκ απ, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις σε άλλους ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Εντός ωραρίου μπορείτε να τον καλείται και τηλεφωνικά για συμβουλές.

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι δωρεάν για τον πολίτη σε όλες τις περιπτώσεις;

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού γιατρού.

Αν πάθω κάποιο ατύχημα ή έκτακτο συμβάν πρέπει να πάω στον προσωπικό γιατρό πριν πάω νοσοκομείο;
Όχι. Στα πραγματικά έκτακτα περιστατικά ο οικογενειακός γιατρός παρακάμπτεται αλλά παρόλα αυτά, καλό είναι να τον ενημερώσουμε.

Αυτό το διάστημα εγγράφονται αυτοπροσώπως όλοι οι πολίτες άνω των 16 ετών και στην πλατφόρμα οι κάτοικοι Αττικής και νοτίου Αιγαίου. Θα ακολουθήσουν στην πλατφόρμα και της υπόλοιπης Ελλάδας ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει εγγραφή και των παιδιών 0-16 σε παιδιάτρους.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button