Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο Αλτσχάιμερ

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB

Tο να μεγαλώνεις αυξάνει από μόνο του την πιθανότητα άνοιας, ιδιαίτερα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Περίπου το 5-8% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω επηρεάζονται από άνοια, με τον ποσοστό να αυξάνεται σε περίπου 30-50% σε άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω.  Οι γυναίκες όμως, επηρεάζονται δυσανάλογα, αποτελώντας σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

NOVA

Ενώ το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής παίζει ρόλο σε αυτήν την ανισότητα μεταξύ των φύλων, αρκετοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο των γυναικών. Ο Dr. Amrut  μοιράζεται γιατί το Αλτσχάιμερ είναι πιο επιρρεπές στις γυναίκες, σημειώνει η ιστοσελίδα zeenews.

Ορμονικές Αλλαγές

Τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που έχει νευροπροστατευτικές και ρυθμιστικές ιδιότητες της διάθεσης, αρχίζει να μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση. Αυτή η πτώση μπορεί να συμβάλει στη γνωστική κατάσταση στις γυναίκες. Μελέτες δείχνουν ότι τα οιστρογόνα βοηθούν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και υποστηρίζουν την επικοινωνία μεταξύ τους. Επομένως, η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αφήσει τις γυναίκες πιο ευάλωτες στις γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με την άνοια.

ΤΕΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

Γενετική προδιάθεση

Η γενετική παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στον κίνδυνο άνοιας. Οι γυναίκες που φέρουν το αλληλόμορφο APOE ε4, μια παραλλαγή γονιδίου που συνδέεται στενά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες με το ίδιο γονίδιο. Αυτή η γενετική προδιάθεση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, κάνει τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Συνθήκες Υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα και διαταραχές της διάθεσης, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια. Καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και ο διαβήτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Δεδομένου ότι οι ορμονικές αλλαγές κάνουν τις γυναίκες πιο πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές της διάθεσης, αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητές τους για άνοια.

Mechanical Solutions

Καθιστικός τρόπος ζωής

Σε πολλές κοινωνίες, οι γυναίκες μπορεί να κάνουν πιο καθιστική ζωή, συχνά λόγω πολιτισμικών κανόνων και οικογενειακών ευθυνών. Η σωματική αδράνεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για άνοια, καθώς μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και περιορίζει τη γνωστική διέγερση. Η έλλειψη τακτικής άσκησης μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη και να συμβάλει στην άνοια.

Χαμηλό Μορφωτικό Επίπεδο

Σε πολλές αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες, οι γυναίκες λαμβάνουν συχνά λιγότερη εκπαίδευση από τους άνδρες, κάτι που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Τα χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης περιορίζουν τη γνωστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης στη μετέπειτα ζωή τους.

Συμβουλές για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου άνοιας

Ενώ η άνοια είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, η διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισής της.

Τι συμβουλεύει ο Dr Amrut:

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή: Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας γεύματα μεσογειακού τύπου με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρά φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ασκηθείτε τακτικά: Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά γρήγορο περπάτημα κάθε εβδομάδα για να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγεία και τη γνωστική λειτουργία.

Διατηρήστε τις κοινωνικές επαφές και συνεχίστε να μαθαίνετε: Ασχοληθείτε με τους άλλους, μάθετε νέες δεξιότητες ή αφιερώσετε χρόνο για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας για να τονώσετε την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Τακτική παρακολούθηση της υγείας: Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν στην άνοια .

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ: Και οι δύο συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σε ζητήματα που σχετίζονται με τη μνήμη και τη συνολική γνωστική εξασθένηση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button