ΥΓΕΙΑ

Τσιμπήματα: 5 φυτικά αιθέρια έλαια που διώχνουν τα κουνούπια

Καλοκαίρι και κουνούπια. Ο εφιάλτης που δεν μας αφήνει να χαρούμε το καλοκαίρι αντιμετωπίζεται και φυσικά. Διαβάστε τα πέντε φυτικά αιθέρια έλαια που ανέδειξαν ως πιο αποτελεσματικά οι πρόσφατες έρευνες, πέρα από τη σιτρονέλα που κάποτε κυριαρχούσε στην αντικουνουπική φαρέτρα.

Τα κουνούπια έχουν αποτελέσει πονοκέφαλο για τον άνθρωπο μάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του. Όχι άδικα: τα έντομα είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα του κόσμου, αφού μπορούν να μεταδώσουν θανατηφόρες ασθένειες όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός και άλλα.

caffeine adv2020b

Ενώ τα χημικά απωθητικά που περιέχουν DEET και χρησιμοποιούνται ευρέως είναι αποτελεσματικά και με αμελητέες επιπτώσεις στην υγεία, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε φυσικές λύσεις όπως τα φυτά και τα αιθέρια έλαια για μια ασφαλέστερη μέθοδο απώθησης των κουνουπιών.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Entomology, διερεύνησε την ικανότητα των αιθέριων ελαίων να απωθούν τα κουνούπια και έπειτα από δοκιμές, η ερευνητική ομάδα κατέληξε σε πέντε έλαια μείωσαν την έλξη των κουνουπιών για την ανθρώπινη μυρωδιά: μέντας, λεμονόχορτου, δυόσμου, σκόρδου και κανέλας.

neratzoulis neo

1. Μέντα

Υψηλές συγκεντρώσεις αιθέριου ελαίου μέντας έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικές. Μια μελέτη το 2011 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο μέντας ήταν αποτελεσματικό ενάντια στις προνύμφες των κουνουπιών και παρείχε 100% προστασία από τα τσιμπήματα ενήλικων κουνουπιών κίτρινου πυρετού για έως 150 λεπτά.

2. Δυόσμος

Όπως η μέντα, το αιθέριο έλαιο δυόσμου είναι επίσης καλό για την απώθηση κουνουπιών. Ωστόσο, παρόλο που τα δύο αιθέρια έλαια είναι παρόμοια, οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις μενθόλης του δυόσμου το καθιστούν ασφαλέστερο και πιο κατάλληλο έλαιο για μικρά παιδιά.

3. Σκόρδο

Πέρα από μορφή ελαίου, όταν καταναλώνεται, το δραστικό συστατικό του σκόρδου, η αλισίνη, παρεμβαίνει στο φυσικό άρωμά μας και αποτρέπει τα κουνούπια. Επιπλέον, σκορπίζοντας κομμάτια σκόρδου στους εξωτερικούς χώρους ή σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια, διώχνετε τα κουνούπια με τη δυσάρεστη μυρωδιά.

4. Λεμονόχορτο

Πρόκειται για ένα βότανο με λεπτή γεύση εσπεριδοειδών. Αποτελεί δημοφιλές συστατικό στο τσάι και σε πολλές ασιατικές κουζίνες. Σε μελέτη του 2015, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός αιθέριου ελαίου από λεμονόχορτο και ελαιόλαδο παρείχε προστασία κατά 98,8% έναντι των κουνουπιών.

5. Κανέλα

Η κανέλα είναι κάτι περισσότερο από ένα εξαιρετικό μπαχαρικό. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν, το έλαιο κανέλας μπορεί να σκοτώσει τα αυγά των κουνουπιών. Μπορεί επίσης να δράσει ως απωθητικό για τα ενήλικα κουνούπια, κυρίως το ασιατικό κουνούπι – τίγρη.

Μετρώντας τη διάρκεια της δράσης τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το έλαιο κανέλας μπορούσε να κρατήσει μακριά τα κουνούπια για 90 λεπτά, το έλαιο μέντας και λεμονόχορτου για 60 λεπτά και του δυόσμου και του σκόρδου έχασαν την αποτελεσματικότητά τους μετά τα 30 λεπτά.

Back to top button