ΥΓΕΙΑ

FDA – Εμβόλιο Moderna | 100% αποτελεσματικότητα στους έφηβους

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ανακοινώθηκαν από την εταιρεία την Τρίτη 25 Απριλίου, και πρόκειται να διαβιβαστούν στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων

Το εμβόλιο της Μoderna κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη κατά του κορωνοϊού για τους έφηβους ηλικίας 12-17 χρονών. Αυτή η εξέλιξη στρώνει το χαλί στον εμβολιασμό μαθητών στις ΗΠΑ από το προσεχές καλοκαίρι. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ανακοινώθηκαν από την εταιρεία την Τρίτη 25 Απριλίου, και πρόκειται να διαβιβαστούν στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με την προοπτική να δοθεί άδεια για κατεπείγουσα χρήση στις αρχές Ιουνίου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Τα στοιχεία της κλινικής μελέτης

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή χρειάστηκε ένα μήνα για να δώσει την άδεια για χρήση του αντίστοιχου εμβολίου της Pfizer στους εφήβους. Αυτό σημαίνει πως η αδειοδότηση για το εμβόλιο της Moderna ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Στην κλινική μελέτη της Moderna συμμετείχαν 3.732 εθελοντές 12-17 ετών, από τους οποίους τα δύο τρίτα έλαβαν το εμβόλιο και το ένα τρίτο έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης

Κανένα κρούσμα κορωνοϊού δεν καταγράφηκε στην ομάδα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, κάτι που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα ανέρχεται στο 100%, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ορισμό της εταιρείας για τα συμπτωματικά κρούσματα.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

Επίσης, δεν εντοπίστηκαν σοβαρά θέματα ασφάλειας, καθώς οι συχνότερες παρενέργειες ήταν πονοκέφαλος, κόπωση, μυαλγίες και ρίγη.

Τα δεδομένα πρόκειται να υποβληθούν για δημοσίευση στον επιστημονικό Τύπο, ωστόσο όλοι οι εθελοντές θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για έναν χρόνο μετά τη δεύτερη δόση. Μέχρι στιγμής, κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για εφήβους στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button