Europlan
KarnagiansToyland - JumboCosmos Fashion

BOX Cafe
ΥΓΕΙΑΚΡΗΤΗ

Σε εγρήγορση οι γονείς για το σύνδρομο MIS-C

Πόσο σοβαρό είναι; Τι λέει ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης

GMG

DROP CafePalermoTECH HUB

Την προσοχή των γονιών για συμπτώματα που ενδεχομένως εμφανίσουν τα παιδιά και μπορεί να οφείλονται στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω COVID-19 (MIS-C) και το οποίο συνήθως εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά τη νόσηση από κορωνοϊό, εφιστούν οι ειδικοί επιστήμονες.

Το σύνδρομο mis-c είναι μια εξαιρετικά σπάνια, αλλά σοβαρή πάθηση που εμφανίζεται σε παιδιά και νέους κάτω των 21 ετών. Σύμφωνα με τον παιδίατρο, Νίκο Βαράκη, ο οποίος μίλησε στον TEAM FM 102 και την «Πρώτη Γραμμή», προϋπόθεση για το σύνδρομο είναι το σύμπτωμα του πυρετού, ενώ χαρακτηριστικό του είναι ότι επηρεάζει ταυτόχρονα δύο συστήματα του οργανισμού των παιδιών.

Όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία το εμβόλιο βοηθάει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, αφού οι εμβολιασμένοι ασθενείς το περνάνε ηπιότερα.

 Ένας στους πενήντα χιλιάδες εμφανίζει το σύνδρομο mis-c

Σύμφωνα με τον κ. Βαράκη το εν λόγω σύνδρομο είναι πολύ σπάνιο, συγκεκριμένα μόλις ένας στους πενήντα χιλιάδες ασθενείς που θα περάσουν Covid, το εμφανίζουν. Βέβαια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν τα κρούσματα είναι υψηλά, στο βαθμό που είναι σήμερα, αυτές οι περιπτώσεις υπάρχουν και αθροίζονται. Μάλιστα εκτιμάται ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περίπου εκατό περιπτώσεις παιδιών που εμφάνισαν το σύνδρομο mis-c.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ο κ. Βαράκης σε μια προσπάθεια του να περιγράψει την κατάσταση χρησιμοποίησε το εξής παράδειγμα: «Αν κάποιος πατήσει έναν αχινό, εκείνη την ώρα το πιο πιθανό είναι να πονέσει, αν σπάσει η ακίδα μέσα, τοπικά θα ερεθιστεί και θα πρέπει να κάνει κάτι για να βγάλει το κομμάτι του αχινού που έχει μείνει μέσα στο δέρμα του. Αν έχει κάποιο περαιτέρω πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να πάρει αντιβίωση, ακόμα και να χειρουργηθεί.

Πολύ σπάνια αν υπήρχε κάτι πάνω στον αχινό θα μπορούσε να υπάρξει ένα αναφυλακτικό σοκ και να πεθάνει. Αυτό όμως είναι η πιο σπάνια περίπτωση. Αν όμως 11 εκατομμύρια Έλληνες πατήσουμε αχινό, θα ακούσουμε και τέτοια περίπτωση. Παρομοίως όταν αναγκαστούμε να περάσουμε όλοι από τον κορωνοϊό θα ακουστούν και αυτά τα περιστατικά».

Zuper Service

 Η εικόνα του συνδρόμου είναι αρκετά «εντυπωσιακή»

Προϋπόθεση για την ύπαρξη του συνδρόμου είναι ο έντονος πυρετός. Παράλληλα, φαίνεται να νοσούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά συστήματα του οργανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Βαράκη μπορεί για να παράδειγμα να παρουσιαστούν πρησμένα χείλη ή εξανθήματα στο σώμα, ενώ δεν αποκλείονται και άλλα συμπτώματα.

Ο ίδιος τονίζει πως «όλα έχουν να κάνουν με το πως απαντάει ο οργανισμός του παιδιού στον ιό. Το γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται μετά από τρεις-τέσσερις εβδομάδες αφότου έχει νοσήσει το παιδί γέρνει περισσότερο την πλάστιγγα».

 Έντονος πυρετός σημαίνει επικοινωνία με τον παιδίατρο

Σε περίπτωση νόσησης ενός παιδιού οι γονείς καλούνται πρώτοι να εκτιμήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Ο κ. Βαράκης απευθυνόμενος σε αυτούς λέει, «Οι γονείς είστε τα αυτιά μας και τα μάτια μας. Αν αυτά τα μάτια είναι πανικόβλητα, δεν θα έχουμε και εμείς καλό κριτήριο για το τι συμβαίνει. Αν ξεκινήσει ένα παιδί και κάνει πυρετό δεν θα πάμε κατευθείαν στο γιατρό μας, μιλάμε όμως μαζί του και από τη στιγμή που το παιδί κλείσει ένα 24ωρο πυρετού καλό θα ήταν να εξεταστεί». Ακόμα, οι γονείς πρέπει να ελέγξουν αν επηρεάζονται ταυτόχρονα διαφορετικά συστήματα (πχ. Πρήζονται οι βλεννογόνοι στα χείλη ή κοκκινίζουν τα μάτια). Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν να γίνει επίσκεψη στο γιατρό και μετέπειτα εργαστηριακός έλεγχος.

 Ο εμβολιασμός φαίνεται να δρα θετικά κατά του συνδρόμου mis-c

Ο κ. Βαράκης προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το 95% των παιδιών που νόσησαν με το σύνδρομο mis-c ήταν ανεμβολίαστα. Το υπόλοιπο 5% που νόσησε και ήταν εμβολιασμένο, δεν νόσησε πολύ βαριά. Άρα και εδώ φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό προφυλάσσει το εμβόλιο».

 «Τραγική η μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μίας νόσου»

Ο κ. Βαράκης αναφερόμενος στο σύστημα υγείας είπε: «Το τραγικό που δεν το βλέπουμε στα νούμερα αυτά, είναι ότι το σύστημα υγείας έχει γίνει ένα σύστημα υγείας μίας νόσου. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε μια αντιμετωπίσιμη πάθηση, (ζαχαρώδη διαβήτη, κοίλη κλπ.) τώρα λόγω του κορωνοϊού η αντιμετώπιση της πάθησης αναβάλλεται και το πρόβλημα χειροτερεύει. Αυτό δεν θα λογιστεί σαν πρόβλημα του covid, αλλά θα είναι μια συνέπεια του covid».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
goodnet.gr

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button