ΥΓΕΙΑ

Διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια του κορωνοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Ιατρικός Οργανισμός (EMA) προειδοποιεί ότι έχουν διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια που σχετίζονται με τον COVID-19. Τα δεδομένα κλάπηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και διέρρευσαν στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα και περιέχουν και πληροφορίες σχετικά με τις δοκιμές φαρμάκων που έγιναν.

Όμως, ο μεγαλύτερος φόβος όλων είναι πως αυτά τα δεδομένα μπορούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων καθώς, σύμφωνα πάντα με τον EMA, περιλαμβάνεται αλληλογραφία που έχει παραποιηθεί πριν τη δημοσίευση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια, για όσους τα διαβάσουν χωρίς να γνωρίζουν.

neratzoulis neo

Μάλιστα, ο ερευνητής ασφαλείας Lukasz Olejnik εκφράζει ανοιχτά στο Twitter τις ανησυχίες του σχετικά με αυτή τη διαρροή. Ο ίδιος πιστεύει πως αυτά τα ιατρικά δεδομένα είναι “τέλεια για σπορά δυσπιστίας”, επειδή η γλώσσα που εμπλέκεται στην αλληλογραφία που διέρρευσε δεν είναι ευρέως προσβάσιμη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα νέες θεωρίες συνομωσίας ή ενδυνάμωση των ήδη υπαρχόντων θεωριών, καθώς περιλαμβάνει νούμερα και στατιστικά. Από την άλλη, το γεγονός ότι απαιτείται αρκετή γνώση για την ορθή ανάλυση των δεδομένων θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά, καθώς ακόμα και οι παραποιημένες εκδόσεις που κυκλοφορούν ίσως κουράσουν αυτούς που πάνε να τις διαβάσουν.

bakaliko lagos

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως έχουν δοθεί αυτές οι ιατρικές πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα περιέχουν σχήματα δομών και φαρμάκων. Η έρευνα συνεχίζεται, χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες για την επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Το θέμα είναι ότι ίσως μέσα στις επόμενες ημέρες δούμε αρκετές νέες θεωρίες συνομωσίας που θα βασίζονται πάνω στα παραποιημένα έγγραφα.
Πηγή
techcrunch.com

Γιώργος Βαρνακιώτης

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button