ΥΓΕΙΑ

AstraZeneca: «Παγώνει» το εμβόλιο κορωνοϊού λόγω παρενέργειας«Εγκάρσια μυελίτιδα» το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο εθελοντής – Δεν αποτελεί απαραιτήτως οπισθοδρόμηση, δηλώνει ο Βρετανός υπουργός Υγείας – Μόσιαλος: Δεύτερη φορά που παγώνουν οι δοκιμές

Άνω τελεία βάζουν οι επιστήμονες, ανακοινώνοντας την αναστολή των κλινικών δοκιμών του πολυπόθητου εμβολίου του κορωνοϊού που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξαιτίας ανεπιθύμητης αντίδρασης που εμφάνισε εθελοντής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca το περιέγραψε ως μία «παύση ρουτίνας» σχολιάζοντας την «ανεξήγητη παρενέργεια» που εμφάνισε ο συμμετέχων στη δοκιμή. Σύμφωνα με τους «New York Times», που επικαλούνται έγκυρη πηγή, το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο εθελοντής ήταν εγκάρσια μυελίτιδα – μια φλεγμονή που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η μετοχή της AstraZeneca στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση κατά 2% και κατά 12% έπεσε η μετοχή της ινδικής θυγατρικής της AstraZeneca Pharma India Ltd. μετά την ανακοίνωση της διακοπής των κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών.

Από τη μεριά του, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της AstraZeneca να αναστείλει τις δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου κατά της COVID-19 είναι προφανώς μια πρόκληση, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου. «Αποτελεί ολοφάνερα μια πρόκληση σε αυτή τη συγκεκριμένη δοκιμή εμβολίου», δήλωσε ο Χάνκοκ, απαντώντας σε ερώτηση για την αναστολή των δοκιμών.

swell adv 2021

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο εμβόλιο της Οξφόρδης», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν αυτό θα προκαλέσει μια οπισθοδρόμηση στην διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου, ο Χάνκοκ απάντησε: «Όχι απαραίτητα, αυτό εξαρτάται από το τι θα βρουν όταν θα κάνουν την έρευνα».

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

ΠΟΥ: Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι «πάνω από όλα»

Η ασφάλεια ενός πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19 είναι «πάνω από όλα», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά την αναστολή των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου. «Επειδή μιλάμε για ταχύτητα (…) δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε τους συμβιβασμούς ή να κάνουμε εκπτώσεις στην αξιολόγηση που θα κάναμε υπό φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε σε εκδήλωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν. «Επιβάλλεται ακόμη η διαδικασία να ακολουθεί τους κανόνες του παιγνιδιού. Για τα φάρμακα και τα εμβόλια που χορηγούνται στους ανθρώπους, οφείλεις να εξετάζεις την ασφάλειά τους, πάνω από όλα», σημείωσε.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει άμεσα σε ερωτήσεις του Reuters για την κίνηση της AstraZeneca να αναστείλει τις παγκόσμιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων δοκιμών τελικού σταδίου, του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, λόγω μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν μετέχοντα στην μελέτη.

Το αποτέλεσμα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου παρακολουθείται στενά απ’ όλο τον κόσμο

Στο εμβόλιο αυτό έχει στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον την ώρα που δοκιμάζονται άλλα εννέα εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες όμως είχαν ανεβάσει τον πήχη σε ότι αφορά το εμβόλιο της Οξφόρδης θεωρώντας πως είχε πολύ καλές πιθανότητες να είναι το πρώτο όπλο στη φαρέτρα των ειδικών που θα κυκλοφορήσει στην αγορά για να θωρακίσει τον ανθρώπινο οργανισμό από την νόσο Covid- 19.  Οι ελπίδες των επιστημόνων είχαν αναπτερωθεί αφού είχαν στεφθεί με επιτυχία οι φάσεις 1 και 2 των κλινικών δοκιμών.  Στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών που ήταν σε εξέλιξη τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, συμμετείχαν περίπου 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Όπως αναφέρει το BBC, η τρίτη φάση των κλινικών μπορεί να περιλαμβάνει χιλιάδες συμμετέχοντες και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Η «Stat News», η ιστοσελίδα για ιατρικά θέματα που αποκάλυψε πρώτη το θέμα, ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες της ανεπιθύμητης αντίδρασης που εμφάνισε ο εθελοντής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν κοινοποιήθηκαν άμεσα, όπως αναφέρει το BBC. H απόφαση για επανεκκίνηση των κλινικών δοκιμών θα μπορούσε να ληφθεί σε λίγες μέρες. Με την πρώτη ματιά, αυτό μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου – και όχι οποιουδήποτε εμβολίου αλλά αυτού που επικεντρώνει την παγκόσμια- τίθεται σε αναστολή λόγω μιας υποψίας σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης. Όμως τέτοια γεγονότα δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά.

Πράγματι, η ομάδα της Οξφόρδης το περιγράφει ως «ρουτίνα». Κάθε φορά που ένας εθελοντής εισάγεται στο νοσοκομείο και η αιτία της ασθένειάς του δεν είναι άμεσα εμφανής, ανακοινώνει ότι η δοκιμή τίθεται σε αναστολή.  Στην πραγματικότητα είναι η δεύτερη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο με τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca  από τότε που οι πρώτοι εθελοντές εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, οι ασθένειες που εμφανίζονται τυχαία, πρέπει να εξεταστούν ανεξάρτητα για να ελεγχθούν προσεκτικά».  Η τελική απόφαση για την επανεκκίνηση των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από τον ιατρικό ρυθμιστή MHRA, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μόνο ημέρες. Αλλά μέχρι τότε, όλοι οι διεθνείς τόποι εμβολιασμού -Ηνωμένο Βασίλειο, Βραζιλία, Νότια Αφρική και  ΗΠΑ βρίσκονται σε αναμονή. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πιστεύει ότι αυτή η διαδικασία δείχνει ότι έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των εθελοντών που συμμετέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι, η AstraZeneca συγκαταλέγεται μεταξύ των εννέα εταιρειών που υπέγραψαν τη δέσμευση να υποβάλουν αίτηση για έγκριση μόνο μετά την ολοκλήρωση των εμβολίων σε τρεις φάσεις κλινικής μελέτης. Οι γίγαντες της βιομηχανίας Johnson & Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, Pfizer, Merk, Moderna, Sanofi και Novavax είναι οι άλλοι συμβαλλόμενοι.
Όλοι έχουν δεσμευτεί να «κάνουν πάντα την ασφάλεια και την ευημερία των εμβολιασμένων ατόμων ως την απόλυτη προτεραιότητά τους».

Ένας εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η «τυπική διαδικασία αναθεώρησης της εταιρείας προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αν και διευκρινίστηκε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς που παρουσίασε την αντίδραση στο εμβόλιο.


Σχετικά άρθρα

Back to top button