L Maris

Europlan
KOSA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ζερεφός | Ακραίοι καύσωνες κάθε 5 χρόνια και όχι κάθε 20

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Το καμπανάκι έκρουσε ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών Επίτιμος καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τους καύσωνες που καταγράφηκαν αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας.

«Οδεύουμε σε αποσταθεροποιημένο κλίμα, σε συχνότερη εμφάνιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων χαμηλής σχετικής υγρασίας. Οι όποιοι υπολογισμοί εφεξής πρέπει να λάβουν υπόψη την μεταβολή του κλίματος. Ήδη πριν από 10 χρόνια είχαμε τονίσει σε έκθεση ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά, φέτος είδαμε ένα μεγαλείο καταστροφής. Φοβάμαι ότι θα γίνω πάλι άγγελος τέτοιων καταστροφών όταν λέω ότι τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια θα ξαναέχουμε τέτοιες συνθήκες» είπε στην ΕΡΤ.

«Τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι πυρκαγιές όλοι διαμαρτύρονταν για τη ζέστη. Το επικίνδυνο δεν είναι ο καύσωνας αυτός θα παρέλθει το επικίνδυνο είναι το μετά. Τα χειρότερα έρχονται είχα πει τότε και ήρθαν, διότι το έδαφος είχε ”προετοιμαστεί” με πολύ χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας, είχε ”προετοιμαστεί” το δάσος με αφημένα κλαδιά, κι ενώ καλούμαστε να φυλάξουμε κάτι πολύ εύφλεκτο, το ζήτημα π.χ. των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ακόμα δεν το έχουμε λύσει. Είναι απορίας άξιο που, ζητήματα που είναι συνήθη πρακτική σε χώρες όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Ισπανία ή η Γαλλία, εδώ δεν έχουν συμφωνηθεί» είπε.

NOVA

«Εάν είχαμε επίπεδο συναγερμού 5 όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Εύβοια δεν θα είχε μείνει ούτε σκουπίδι Το 112 απεδείχθη σωτήριο για τους ανθρώπους αλλά πρέπει να γίνει κάτι και για τα δέντρα», είπε ο κ. Ζερεφός.

Αυτό που συνέβη φέτος το καλοκαίρι θα ξανασυμβεί, παλιά ήταν κάθε 20 χρόνια, τώρα κάθε πέντε, σημείωσε τονίζοντας πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πρέπει να είναι διαφορετικός για τα επόμενα χρόνια. «Δεν είναι θέμα μετεωρολογικών συνθηκών. Ξέρουμε πότε διαδίδεται μια πυρκαγιά, είπε συμπληρώνοντας πως μέσα από την παιδεία η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μαθήματα για το τι πρέπει να προσέχει. Ο εμπρησμός είναι σαν το έγκλημα, δεν υπάρχει δικαιολογία αμέλειας απέναντι στο δάσος» ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα δάση πρέπει να τα περιποιούμαστε: «η καύσιμη ύλη πρέπει να απομακρύνεται από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο» είπε και τόνισε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πρέπει να είναι διαφορετικός για τα επόμενα χρόνια.

Mechanical Solutions

Η Ελλάδα σκοπεύει να δίνει ονόματα και στους ακραίους καύσωνες

Αντιμέτωπη με παρατεταμένα κύματα καύσωνα, η Ελλάδα σχεδιάζει να ακολουθήσει την πρακτική ονοματοδοσίας ακραίων φαινομένων ζέστης, στη λογική που το πράττει και για την κακοκαιρία.

Μιλώντας στον βρετανικό Observer, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, αφού επεσήμανε πως το κύμα ακραίου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, υποεκτιμήθηκε, είπε: «Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

Τα δύο μεγάλα κύματα καύσωνα στην Ελλάδα

Σε δημοσίευμα του Guardian για το θέμα σημειώνεται πως η Ελλάδα βίωσε δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα από τον περασμένο Ιούνιο, με χαρακτηριστικό τη διάρκεια και την ένταση, αφού το δεύτερο κύμα κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Αυτή η εικόνα του φετινού καλοκαιριού, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η κατηγοριοποίηση και η ονοματοδοσία των περιόδων καύσωνα θα βοηθήσει αρχές και πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.

«Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα» υποστηρίζει ο Λαγουβάρδος και συμπληρώνει: «Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».

Η Αθήνα κινδυνεύει από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Σύμφωνα με τον Guardian η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης που θεωρείται πιο πιθανό να χτυπηθεί πιο σφοδρά από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ελλάδα κατέγραψε μέσα στον Αύγουστο θερμοκρασία ρεκόρ, 47,1 βαθμούς Κελσίου.

Το βρετανικό δημοσίευμα περιγράφει την πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου εδώ και τέσσερα χρόνια να κατηγοριοποιήσει τις χειμερινές καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνοντάς τους ονόματα, κάθε φορά που τίθετο ζήτημα απειλής κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στη Γαλλία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, τονίζει ωστόσο πως η ονοματοδοσία των κυμάτων καύσωνα ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη, καθώς μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέραν της θερμοκρασίας και την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε περιοχής.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button