ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε απρόβλεπτη ανακατανομή του πλούτου

Oι βιοφυσικές αλλαγές από την υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγούν στην ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου με απρόβλεπτες και δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες, σύμφωνα με μελέτη του Γέιλ και άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων.

Σε πρώτο επίπεδο, οι βιοφυσικές κινήσεις όπως η μετακίνηση των αποθεμάτων αλιείας προς τους πόλους λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, θα μετατοπίσει επίσης πόρους από τις κοινότητες και τα κράτη κοντά στον ισημερινό προς αυτά κοντά στους πόλους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό φαίνεται ότι θα οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κοινοτήτων.

caffeine adv2020b

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Γέιλ, Ράτγκερς, Πρίνστον και Αριζόνα Στέιτ επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις επί του καθαρού παγκόσμιου πλούτου δεν είναι ξεκάθαρες. Στην πραγματικότητα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι οι αλλαγές θα προκαλέσουν συνολική αύξηση και όχι απώλεια του παγκόσμιου πλούτου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ίλαϊ Φένιτσελ, αυτό οφείλεται στις αναπόφευκτες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών στα μέρη όπου οι ποσότητες των αποθεμάτων ψαριών θα αυξηθούν. Οι τιμές θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα της διαχείρισης των πόρων και τα υπάρχοντα ρυθμιστικά όργανα.

neratzoulis neo

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται κυρίως στη φυσική ανακατανομή αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε αρχίσει πραγματικά να σκεφτόμαστε το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να ανακατανείμει τον πλούτο και να επηρεάσει τις τιμές των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Φένιτσελ, βοηθός καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών στο Γέιλ.

«Η αλλαγή των τιμών είναι βέβαιη διότι αντικατοπτρίζουν την ποσότητα και τη σπανιότητα του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο είναι δύσκολο να μετακινηθεί από τους ανθρώπους. Είναι κάτι αναπόφευκτο όπως η μετακίνηση αυτών των ψαριών», πρόσθεσε.

Αυτές οι επιπτώσεις επί της αξίας του φυσικού κεφαλαίου υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεκτικές πολιτικές για το κλίμα, που θα ενσωματώνουν βιοφυσικές και κοινωνικές μετρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την κλιματική αλλαγή ως ένα απλό πρόβλημα φυσικής και βιολογίας», δήλωσε ο Μέιλιν Πίνσκι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Ωστόσο οι άνθρωποι αντιδρούν επίσης στην κλιματική αλλαγή και αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε μια καλή οπτική για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς σχετικά με τους φυσικούς πόρους που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button