ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει | Απειλή για βαρυχειμωνιά στην Ευρώπη

Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. Βγαίνει στον ωκεανό, από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης. Διαταραχές των ρευμάτων όπως αυτό του Κόλπου διαταράσσουν με την σειρά τους τις κλιματικές συνθήκες προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιβράδυνση των ρευμάτων την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «αποδυνάμωση».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας της Κλιματικής Επίπτωσης του Πότσνταμ στην Γερμανία αναφέρουν ότι το Ρεύμα του Κόλπου παρουσιάζει την μεγαλύτερη αποδυνάμωση του τα τελευταία χίλια έτη. Όπως εκτιμούν το Ρεύμα του Κόλπου βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Αν αυτό συμβεί οι ερευνητές της νέας μελέτης αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες στην Δυτική Ευρώπη θα πέσουν στα επίπεδα των -7 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να πουν πότε θα υπάρξει αυτή η κατάρρευση αλλά υποστηρίζουν ότι μπορεί να παρεμποδιστεί αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει δραματική μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Αν το Ρεύμα του Κόλπου καταρρεύσει ίσως η ανθρωπότητα ζήσει όσα παρουσιάζονται στην ταινία «Μετά την Επόμενη Μέρα» όπου το βόρειο ημισφαίριο καταψύχεται πλήρως εξαιτίας της διαταραχής στο Ρεύμα του Κόλπου.

swell adv 2021

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button