Κυριακή, 16 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤο Έβερεστ ψήλωσε κατά περίπου ένα μέτρο

Το Έβερεστ ψήλωσε κατά περίπου ένα μέτρο

kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Το ψηλότερο βουνό του κόσμου φαίνεται πως είναι ακόμα πιο… ψηλό.

Συγκεκριμένα, Νεπάλ και Κίνα ανακοίνωσαν πως το Έβερεστ είναι κατά 86 εκατοστά ψηλότερο από όσο είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

mechanical adv 2021

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε ύψος 8.848,86 μέτρων μετά από μία μικρή… διαφωνία για το χιόνι στην κορυφή του βουνού, καθώς δεν είχαν αποφασίσει εάν θέλουν να το συνυπολογίσουν ή όχι στο συνολικό ύψος.

apostolakis adv 2

Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών του Νεπάλ δήλωσαν, σύμφωνα με το BBC, ότι για το νέο ύψος του Έβερεστ συνεργάστηκαν τοπογράφοι και των δύο χωρών (σ.σ. το βουνό βρίσκεται στα σύνορα Κίνας – Νεπάλ).

Γιατί αυτή η αλλαγή τώρα;

Οι κινεζικές Αρχές έχουν εκφράσει και στο παρελθόν την άποψη ότι το Έβερεστ θα έπρεπε να μετρηθεί μόνο λαμβάνοντας υπόψιν τις πέτρες, με το Νεπάλ να διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και το ύψος του χιονιού στην κορυφή.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη του Νεπάλ είχαν αποκαλύψει το 2012 στο βρετανικό μέσο ότι δέχονταν πιέσεις από τους Κινέζους για να δεχτούν τη δική τους άποψη και να μην συνυπολογίσουν το χιόνι.

Έτσι, τέσσερις τοπογράφοι εκπαιδεύτηκαν για δύο χρόνια με στόχο να μετρήσουν το πραγματικό ύψος.

«Πριν από αυτό, δεν είχαμε προχωρήσει σε μετρήσεις μόνοι μας» αναφέρει εκπρόσωπος των ειδικών του Νεπάλ στο BBC, ενώ συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που κατάφεραν και δημιούργησαν μία ομάδα τεχνικών, μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους.

Όταν ένας σεισμός δημιούργησε ερωτήματα

Μερικοί γεωλόγοι είχαν «θορυβηθεί» το 2015 μετά από έναν ισχυρό σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς άρχισαν να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο αυτός επηρέασε το ύψος του Έβερεστ.

Κάποιοι, μάλιστα, άρχισαν να υποστηρίζουν ότι ο σεισμός αυτός ίσως έφερε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του χιονιού στην κορυφή του βουνού.

Από τη σεισμική δόνηση είχαν χάσει τη ζωή τους 18 ορειβάτες.

zygos gif 2020b
wind one adv
Stream+
Stream+https://www.cna.gr
Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
bbq stories2020
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble