Τετάρτη, 16 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Το δαχτυλίδι της Φωτιάς» | Αρχισε η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου | Photos

«Το δαχτυλίδι της Φωτιάς» | Αρχισε η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου | Photos

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Ορατή από περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου της γης  – H Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα

Το εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς ή μερικής  ηλιακής έκλειψης θα απολαύσουν σήμερα εκατομμύρια κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας .

mechanical adv 2021

Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, όπου το φεγγάρι θα μπλοκάρει μερικώς τον ήλιο.

apostolakis adv 2

Θα είναι η πρώτη από τις δύο ηλιακές εκλείψεις φέτος. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, το οποίο αποκαλείται «το δαχτυλίδι της φωτιάς», ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου. Κάτι τέτοιο φυσικά δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Το «μονοπάτι» πλήρους ορατότητας της έκλειψης θα περιοριστεί στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο θα είναι μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

dal1
Ντέλαγουερ, ΗΠΑ

51237052107 5e37768d80 o
Καπιτώλιο, Ουάσιγκτον

068 AA 06062021 371816
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%88%CE%B7

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ξεκίνησε σήμερα με την ανατολή του Hλίου πάνω από το βόρειο τμήμα της λίμνης Superior (Οντάριο, Καναδάς). Στη συνέχεια, συνέχισε σε όλη την περιοχή της Πολικής (Αρκτική) (Γροιλανδία) και σε ολόκληρο τον Βόρειο Πόλο έως την Πέμπτη το μεσημέρι και θα καταλήξει πάνω από τη βορειοανατολική Σιβηρία κατά το ηλιοβασίλεμα.

Το μεσαίο στάδιο της έκλειψης -ή το Ring Of Fire- θα διαρκέσει μόλις λίγα δευτερόλεπτα, λιγότερο από 4 λεπτά, 3 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα ακριβώς.

Για να μάθετε ποιες φορές η έκλειψη μπορεί να είναι ορατή σε ορισμένες περιοχές, μπορείτε να κάνετε κλικ στον χάρτη εδώ

Η επόμενη έκλειψη Hλίου θα συμβεί στις 19 Νοεμβρίου, ενώ η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023 και στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

zygos gif 2020b