ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τι θα ήταν δυνατόν να συμβεί αν η Αίτνα καταρρεύσει στο Ιόνιο;

Το φόβο τους η Αίτνα να καταρρεύσει στο Ιόνιο εκφράζουν Γερμανοί και Ιταλοί επιστήμονες, που μελετούν το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν, θα προκαλέσει ένα πολύ επικίνδυνο τσουνάμι που θα πλήξει τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις μελέτες τους, η Αίτνα «γλιστράει» αργά προς τη θάλασσα του Ιονίου στα ανατολικά του, μία κίνηση η οποία στο μέλλον μπορεί να επιταχυνθεί και να οδηγήσει σε μαζική κατάρρευση της νοτιοανατολικής πλευράς του.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι νοτιοανατολικές πλευρές της Αίτνας μετακινούνται προς τη θάλασσα με ρυθμό περίπου δύο έως τριών εκατοστών κάθε χρόνο. Αυτό που ανησύχησε όμως τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό, μέσα σε οκτώ μόνο μέρες του Μαΐου 2017 ξαφνικά μετακινήθηκαν κατά τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μορέλια Ουρλάουμπ του γερμανικού Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz στο Κίελο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, ανέφεραν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να παρατηρούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

Πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο; Σε μερικές χιλιάδες χρόνια, σε μερικούς αιώνες ή σε μερικά χρόνια, απαντούν.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button