ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θα μεγαλώσουν τα προβλήματα με τα «εισβολικά» ψάριαΤο μεγάλο ζήτημα των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τα εισβολικά είδη ψαριών στις θάλασσες όπως είναι ο λαγοκέφαλος, βρέθηκε στο επίκεντρο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιχθυολόγων το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν, τα πιο πολλά εισβολικα είδη έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη. Ακόμα σε Λίβανο, Ισραήλ, Κύπρο, δηλαδή στη Μεσόγειο γενικά.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο όγκο εισβολικών ειδών ψαριών έχει δεχθεί η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ.

swell adv 2021

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, λειτουργούν ως πόλος έλξης για αυτά τα είδη, τα οποία κυρίως προέρχονται από τον Ινδικό ωκεανό και μέσω της διώρυγας του Σουέζ (η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαπλατυνθεί αρκετά), έχουν περάσει στην Μεσόγειο.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Όπως υπογραμμίστηκε, το λεοντόψαρο έχει εγκατεστημένους πληθυσμούς στην Κρήτη, ωστόσο το σημαντικότερο πρόβλημα δημιουργείται από το λαγοκέφαλο. Το λεοντόψαρο έχει δηλητήρια στα αγκάθια της ράχης του, ωστόσο με την αφαίρεσή τους, γίνονται βρώσιμα, αλλά ο λαγοκέφαλος περιέχει μια ισχυρή βιολογική τοξίνη και δεν υπάρχει αντίδοτο σε αυτή. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ακόμα και οι μικροί λαγοκεφαλοι είναι τοξικοί ενώ εφιστάται η προσοχή καθώς η κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Το φαινόμενο εντατικοποιήθηκε με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου με τη διεύρυνση της διώρυγας του Σουεζ ενώ όπως υπογραμμίστηκε «δεν υπάρχει αντιμετώπιση του φαινομένου. Θα έχουμε μια άλλη θάλασσα τα επόμενα 50 χρόνια».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button