Κυριακή, 13 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣτα πρόθυρα της καταστροφής το τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης

Στα πρόθυρα της καταστροφής το τελευταίο αρχέγονο δάσος της Ευρώπης

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Εκτεινόμενο κατά μήκος των συνόρων Πολωνίας και Λευκορωσίας, το Μπιαλοβιέζα ήταν κάποτε μέρος του παρθένου δάσους που κάλυπτε μεγάλο κομμάτι της βορειοανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, το τελευταίο αυτό αρχέγονο δάσος της ηπείρου εκπέμπει σήμα κινδύνου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Επιστήμονες και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αποδίδουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην κυβέρνηση της Πολωνίας, καθώς βάσει του δικού της προσφάτως αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης δασών, η υλοτομία πλέον επιτρέπεται στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

mechanical adv 2021

Το Εθνικό Πάρκο Μπιαλοβιέζα, το οποίο περιέχει δασικές εκτάσεις που παραμένουν ανέγγιχτες από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι το μόνο που προφυλάσσεται. Παρόλα αυτά, αντιπροσωπεύει μόνο το 17% του δάσους στην πολωνική πλευρά, αφήνοντας περίπου 400.000 στρέμματα ευάλωτα στην κρατική δασική εκμετάλλευση. Μάλιστα, σε μια από τις πολυμελείς δημοσιογραφικές αποστολές στο Μπιαλοβιέζα, βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία εκτεταμένης υλοτόμησης κατά παράβαση του πολωνικού και ευρωπαϊκού δικαίου. Πολλά από τα κομμένα δέντρα φέρονταν να έχουν υπερβεί τον ένα αιώνα ζωής, με τους κορμούς να προορίζονται φανερά για εμπορική διανομή.

apostolakis adv 2

«Κάποια στιγμή θα επέλθει η κατάρρευση και, εφόσον συμβεί αυτό, όλα θα έχουν τελειώσει. Κανένα χρηματικό ποσό δεν θα φέρει το δάσος πίσω» δηλώνει στον διεθνή τύπο ο Tomasz Wesolowski, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ, ο οποίος διεξάγει επιτόπιες έρευνες στο Μπιαλοβιέζα τα τελευταία 43 χρόνια. «Με κάθε κοπή δέντρων, είμαστε πιο κοντά σε αυτό το σημείο, δίχως να υπάρχει επιστροφή».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει ότι η υλοτόμηση είναι απαραίτητη για την προστασία του δάσους από τους σκολυτίδες (έντομα, γνωστά και ως «σκαθάρια του φλοιού») και για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Αμφότεροι οι ισχυρισμοί της αμφισβητούνται έντονα από την επιστημονική και οικολογική κοινότητα.

zygos gif 2020b
001
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-