ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στα 197.000 εκτάρια ο βιολογικός ελαιώνας της Ισπανίας (1 εκτάριο είναι 10 στρέμματα)

Ο βιολογικός ελαιώνας έχει γίνει ένας από τους πνεύμονες οξυγόνου στον τομέα ισπανικής ελιάς, με επίκεντρο την ξένη αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, η συνολική επιφάνεια του ελαιώνα στην Ισπανία που έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική ή βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής έχει φτάσει τα 197.135 εκτάρια.

Από αυτή την έκταση, περισσότερα από 75.000 εκτάρια βρίσκονται στην περιοχή της Ανδαλουσίας, 68.000 εκτάρια στην περιοχή της Καστίλλης και 30.615 εκτάρια στην Εξτρεμαδούρα. Ο βιολογικός ελαιώνας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των μόνιμων καλλιεργειών στο ισπανικό τομέα, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την καλλιέργεια των ξηρών καρπών ή των αμπελώνων.

caffeine adv 2021

Στο επίπεδο νομών, η Κόρδοβα έχει πάρει το προβάδισμα από την Χαέν, με καταγεγραμμένα περισσότερα από 64.000 εκτάρια ελαιώνων, ακολουθούμενη από τη Σεβίλλη με 53.000 και στη συνέχεια τη Χαέν με 44.000 εκτάρια. Ακολουθούν η Γρανάδα με 34.000 και η Μάλαγα με 23.000 εκτάρια.

Στην περίπτωση των πιστοποιημένων ελαιοτριβείων, η Ανδαλουσία βρίσκεται στην κορυφή της οικολογικής κατάταξης με συνολικά 239 από τα 671 που υπάρχουν στην Ισπανία. Ακολουθεί η Καστίλλη με 139, η Καταλονία με 84, η Βαλένθια με 69 και η Εξτρεμαδούρα με 37 και χαμηλότερα οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η Μούρθια με 25 η κάθε μία.

neratzoulis neo

Εκτός από τον βιολογικό ελαιώνα –βασικό πυλώνα της υγείας και του περιβάλλοντος- έχει επίσης αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό σε πολλές ισπανικές ελαιοκομικές περιοχές το ενιαίο σύστημα παραγωγής. Στοιχεία όπως οι βιολογικές πιστοποιήσεις ή η ενιαία παραγωγή γίνονται ολοένα και περισσότερο απαραίτητα για τις εξαγωγές προς ορισμένες αγορές με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Κεντρική Ευρώπη.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button