ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σκέψου, φάε, κάνε οικονομία

Με αυτό το σύνθημα γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σε έναν κόσμο όπου 870 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν, αλλά την ίδια ώρα το ένα τρίτο των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια.

caffeine adv2020b

Το πέταμα τροφίμων που δεν καταναλώνονται αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας στο δυτικό κόσμο. 30%-40% του συνόλου των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, λέει διαμαρτυρόμενος ο Άχιμ Στάινερ, γενικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των ΗΕ (UNEP). Αυτό οφείλεται εν μέρει στις περιορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφοράς των προϊόντων στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή. Τα περισσότερα τρόφιμα ωστόσο καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων στις πλούσιες βιομηχανικές χώρες.

Το φαινόμενο αυτό, όπως λέει ο Άχιμ Στάινερ στην DW, «είναι δύσκολο να εξηγηθεί δεδομένης της διατροφικής κρίσης στον πλανήτη. Ταυτόχρονα συνεπάγεται τεράστιες δυνατότητες για αποτελεσματικότερη διαχείριση της αλυσίδας τροφίμων». Αυτός είναι και ο στόχος καμπάνιας που ξεκίνησε το UNEP σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Σύνθημα της πρωτοβουλίας που βρίσκεται στο επίκεντρο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι «Σκέψου, φάε, κάνε οικονομία» ( Think, Eat, Save).

neratzoulis neo

«Πολύ καλό για να πεταχτεί»

Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας απώλειας τροφίμων είναι μόνο αποσπασματικά γνωστές, εξηγεί στη DW ο Ρόμπερτ φαν Ότερντικ, συντονιστής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Save Food. Όπως επισημαίνει, «όταν σε μία παραγωγική διαδικασία πηγαίνει χαμένο το 20%-30% των προϊόντων, τότε αυτό έχει οπωσδήποτε αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι αν το πέταμα τροφίμων στην Ευρώπη επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων -για παράδειγμα- στην Αφρική».

Η πρωτοβουλία Save Food ξεκίνησε το Μάιο του 2011 με ένα διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης συσκευασίας Interpack στο Ντίσελντορφ. Η διεθνής έκθεση αποτελεί από τότε έναν σταθερό εταίρο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΗΕ, συμμετέχοντας και στην καμπάνια «Think, Eat, Save» των FAO και UNEP.

Στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει καταναλωτές και εκπροσώπους του λιανικού εμπορίου και της οικονομίας μέσω δικής της πρωτοβουλίας με το σύνθημα «Πολύ καλό για να πεταχτεί». Ένας άνθρωπος στη Γερμανία πετά κατά μέσο όρο 82 κιλά τρόφιμα κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα, ωστόσο, θα μπορούσαν ακόμη να καταναλωθούν, όπως διαπίστωσε σε έρευνά του το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Με άλλα λόγια κατά μέσο όρο ο καθένας μας πετάει κάθε χρόνο 235 ευρώ στα σκουπίδια.

Σπατάλη φυσικών πόρων

Στο μεταξύ, ένας στους δύο Γερμανούς γνωρίζει τη σχετική εκστρατεία ενημέρωσης της γερμανικής κυβέρνησης, εκτιμά η Μαράικε Έντερλε, εκπρόσωπος του υπουργείου Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή. Όπως λέει, δήμοι, σχολεία, επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης και του λιανικού εμπορίου και πάρα πολλοί καταναλωτές συμμετέχουν με συγκεκριμένες δράσεις στη σχετική πρωτοβουλία.

Όπως υπογραμμίζει η Μαράικε Έντερλε, «τα τρόφιμα προϋποθέτουν πολλή δουλειά, χρήματα και φυσικούς πόρους. Κάθε κιλό που πετιέται στα σκουπίδια εντείνει τελικά την πίεση που ασκείται στους φυσικούς πόρους. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν διεθνείς συσχετισμοί».

Άρης Καλτιριμτζής

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button