ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κίνδυνο οι 69 από τους 108 φυσικούς υγρότοπους της Κρήτης

Σε 29 από τους 108, συνολικά, φυσικούς υγρότοπους της Κρήτης το περιβάλλον / τοπίο είναι «πολύ διαταραγμένο», σε 10 έχει μεταβληθεί από την αρχική του κατάσταση, ενώ σε ακόμη 30 υγρότοπους του νησιού το περιβάλλον / τοπίο είναι μερικώς διαταραγμένο, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης λήψης συγκεκριμένων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας τους, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, με θέμα «Πολίτες και περιβάλλον: Ο ρόλος των πολιτών στην προστασία των νησιωτικών υγροτόπων», που οργάνωσε στο Ηράκλειο (δημοτική αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης»), η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία εκπρόσωπων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και πολιτών.

Σε κίνδυνο οι 69 από τους 108 φυσικούς υγρότοπους της Κρήτης 2

Στην παρέμβαση του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στην εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης και προστασίας σε υποβαθμισμένους μικρούς υγροτόπους της Κρήτης που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την προστασία και διαχείριση του σπουδαίου αυτού φυσικού κεφαλαίου του νησιού.

Η ομιλήτρια από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Άννα Καγιαμπάκη, αναφέρθηκε στη νομοθεσία για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων, στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην επίτευξη του στόχου της προστασίας των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων, και πρότεινε λύσεις μέσω της ουσιαστικής συμβολής και συνεργασίας φορέων και πολιτών.

Σε κίνδυνο οι 69 από τους 108 φυσικούς υγρότοπους της Κρήτης 3

Ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς, Καλούστ Παραγκαμιάν παρουσίασε τον οδηγό για τους πολίτες «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;». Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εκφράστηκε και στη συζήτηση που ακολούθησε, κατά την οποία ακούστηκαν απόψεις και έγιναν προτάσεις για την προστασία, ορθή διαχείριση και ανάδειξη των υγροτόπων της Κρήτης.

Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα των νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς υπάρχουν στον ιστότοπο http://www.wwf.gr/index.php/areas/island-wetlands. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, Μάρκου Μουσούρου 15, 4ος όροφος, τηλ.: 2813-410118, -119, -123, e-mail: [email protected].Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close