Περιβάλλον

Σε «εξαφάνιση» τα αρωματικά φυτά της Κρήτης

Τα αρωματικά φυτά της Κρήτης είναι περιζήτητα στην αγορά, λόγω των ευεργετικών τους δράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Όμως, η συστηματική και επί χρόνια συλλογή τους έχει οδηγήσει στο να απειλούνται με εξαφάνιση. Με τη συλλογή και το εμπόριο των αρωματικών φυτών δεν ασχολούνται αποκλειστικά άτομα που αγαπούν και σέβονται τη φύση.

Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται μόνο την τσέπη τους. Βάζουν άσχετους εργάτες να ασχολούνται με τη συλλογή, με αποτέλεσμα να εκριζώνουν συχνά ολόκληρα τα φυτά, αντί να κόβουν απλώς αυτό που χρειάζονται και να αφήνουν το υπόλοιπο να αναπαραχθεί…

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η ανεξέλεγκτη και χωρίς σεβασμό συλλογή των αρωματικών φυτών ανάγκασε τη Διεύθυνση Δασών Χανίων να πάρει επείγοντα μέτρα, τα οποία υπενθυμίζει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, η μαλοτήρα, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη μπορούν πλέον να συλλέγονται, προκειμένου να πουληθούν, μόνο κατόπιν άδειας. Σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να μαζεύει αρωματικά φυτά σε ποσότητα μεγαλύτερη του μισού κιλού (που δικαιολογείται για ατομική χρήση) θα κατάσχονται, όχι μόνο τα βότανα, αλλά επίσης τα μέσα συλλογής και μεταφοράς τους.

Αναλυτικά, για τα επόμενα 4,5 χρόνια (και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018) απαγορεύεται η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών, καθώς και η συλλογή για εμπορία μαλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης στις περιοχές Natura των Χανίων». Επίσης, απαγορεύεται να μαζεύει κανείς σε μεγάλες ποσότητες και δίκταμο, ο οποίος έχει κηρυχθεί προστατευτέο φυτικό είδος, με Προεδρικό Διάταγμα.


Η Διεύθυνση Δασών Χανίων απαγορεύει σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων α) την εκρίζωση ή την ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών, παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρύγανου ή πόας, β) τη συλλογή για εμπορία μαλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Επιτρέπεται, ατελώς και άνευ εγκρίσεως της Δασικής Υπηρεσίας και μόνο για την κάλυψη ατομικών αναγκών, η συλλογή μαλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης, εφόσον α) αυτή γίνεται την εποχή ανθοφορίας-ωρίμανσης, με χρήση ψαλιδιού ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού, και β) εφόσον δεν έχουν συλλεχθεί πάνω από 500 γραμμάρια για κάθε άτομο και για κάθε ένα από τα παραπάνω είδη.

Επιτρέπεται σε περιοχές εκτός του δικτύου NATURA 2000 η συλλογή για εμπορία μόνο με άδεια της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου με καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων. Η ποσότητα που εγκρίνεται για κάθε άδεια εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής. Η εκδιδόμενη άδεια είναι προσωπική και η συλλογή θα γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχο της άδειας, απαγορευομένης της χρησιμοποίησης συνεργείου.

Οι παραβάτες αυτής της δασικής διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Οι παρανόμως συλλεχθείσες ποσότητες βοτάνων, σε οποιαδήποτε φάση της συλλογής, της μεταφοράς, της πώλησης, της αγοράς ή της τυποποίησής τους, κατάσχονται, δημεύονται και εκποιούνται ή διατίθενται με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων. Ομοίως κατάσχονται και δημεύονται τα κάθε είδους εργαλεία ή μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους παραβάτες.

Εντείνονται οι έλεγχοι

Αφορμή για την υπενθύμιση των παραπάνω είναι ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σήμερα 5 Ιουνίου, ενόψει και της έναρξης της περιόδου συλλογής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η Διεύθυνση Δασών καλεί τους πολίτες των Χανίων ν’ ανέβουν και να γνωρίσουν τα βουνά μας, αλλά και να επιχειρήσουν στην παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτικών ειδών με οδηγίες που παρέχουν η διοίκηση και τα επιστημονικά ιδρύματα της Π.Ε. Χανίων. Από την πλευρά της, η υπηρεσία, παρά το ολιγάριθμο ανθρώπινο δυναμικό, δηλώνει πως θα εντείνει τους ελέγχους προκειμένου να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.

 Ελένη Σταυρουλάκη


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button