Περιβάλλον

Ρέθυμνο: Απαγορεύεται η συλλογή της κόκκινης τουλίπας

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου αναφορικά με τη συλλογή του ενδημικού φυτού της κόκκινης τουλίπας που είναι υπό εξαφάνιση. Η Διεύθυνση σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι απαγορεύεται η συλλογή της και τονίζει πως θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους για την αποτροπή του φαινομένου.

Όπως αναφέρει:

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Είναι γνωστό ότι στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ρεθύμνου σε απομονωμένα οροπέδια κατοικούν φυτά μοναδικά στον κόσμο τα λεγόμενα ενδημικά. Είναι φυτά που κατάφεραν να επιβιώσουν, αναπτύσσοντας ιδιαίτερα εξελικτικά χαρακτηριστικά προσαρμογής στην περιοχή που φύονται. Τα φυτά αυτά δεν υπάρχουν αυτοφυή πουθενάαλλού στον κόσμο.

Ένα από αυτά τα ενδημικά αποκλειστικά του Ρεθύμνου, είναι ένα είδος κατακόκκινης τουλίπας (Tulipa doefleri), στενά ενδημικό φυτό της Κρήτης σε μικρά οροπέδια της επαρχίας Αγ. Βασιλείου και Αμαρίου και σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 330 ως και 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι φυτό πολυετές, βολβώδες, με χαρακτηριστικό κόκκινο άνθος που φέρει μαύρη κηλίδα στη βάση του εσωτερικά.


Η περίοδος ανθοφορίας του είναι τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και τότε δημιουργεί μια υπέροχη εικόνα στους καλλιεργημένους και χέρσους αγρούς όπου φύεται.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Σύμφωνα με τις μελέτες που αφορούν την κατάταξη του είδους ως προς τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) είναι τρωτό, δηλαδή διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Ως είδος απολύτου προστασίας σύμφωνα με το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ Α/23), περιλαμβάνεται και προστατεύεται από τη ΔΑΔ 1/2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦΔΟΡ1Θ-8ΨΝ) της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου.

Με αφορμή το γεγονός πως το προστατευόμενο είδος βρίσκεται αυτή την εποχή στην ευαίσθητη περίοδο της ανθοφορίας του, καλεί τους εκεί κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιτρεπτή ενέργεια κατά την επίσκεψη είναι μόνο η φωτογράφιση, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η συλλογή και η με οποιονδήποτε τρόπο καταστροφή ή εκρίζωση των φυτών. Ας το χαρούμε στη φύση και ας επιτρέψουμε να το χαρούν και οι επόμενες γενιές.

Με το παρόν δελτίο τύπου θα θέλαμε να επισημάνουμε, ότι η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης με το προσωπικό της θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους, για την καλύτερη προστασία του εν λόγω ενδημικού φυτού».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button