ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Diadema Setosum | Προσοχή στον «εισβολέα» δηλητηριώδη αχινό

Άλλος ένας θαλάσσιος εισβολέας από το Σουέζ απειλεί τις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τον αχινό Diadema Setosum, του οποίου τα αγκάθια μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά και το πλέον επικίνδυνο είναι πως φέρει ελαφρύ δηλητήριο.

Ακόμα και να τον αγγίξει κάποιος θα νιώσει έντονο πόνο με φαγούρα. Η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action παρατηρεί από κοντά τη συμπεριφορά των οργανισμών αυτών και σε συνεργασία με επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Άτομα του αχινού αυτού έχουν εντοπιστεί σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μικρές Κυκλάδες κλπ) αλλά και σε κάποια άλλα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα λοιπόν με την οργάνωση, «από την πύλη εισόδου ξενικών ειδών της Ανατολικής Μεσόγειου, ο Λεσεψιανός μετανάστης του Ινδικού Ωκεανού Diadema setosum, ένα είδος αχινού με ασυνήθιστα μακριά αγκάθια, κατακλύζει τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις στις Κυκλάδες, τις θαλάσσιες βραχώδης ακτές.

swell adv 2021

Το είδος αυτό, μαζί με πολλά άλλα είδη που “δραπέτευσαν” από το Σουέζ, παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάπλωση στις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων αλλά και γενικότερα στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, τα μακριά αγκάθια του, οι 5 λευκές, ομοιόμορφα κατανεμημένες, κουκίδες στο σώμα του και ο μπλε – μοβ ασκός στο κέντρο του κελύφους του.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ο ξενικός “φίλος” των θαλασσών αποτελεί ένα όμορφο θαλάσσιο οργανισμό αλλά η ιδιαίτερα μεγάλη κοινότητα του, κατά την φετινή περίοδο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους λουόμενους στις περιοχές που κολυμπούν.

Ο Diadema που πλέον βρίσκεται σχεδόν σε κάθε βραχάκι των ακτών και της Σαντορίνης, αρκετά καλά κρυμμένος, με τα μακριά αγκάθια του που φέρουν ελαφρύ δηλητήριο, στο άγγιγμα του μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο με συμπτώματα φαγούρας. Η παρουσία του δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί οι λεπτές και μακριές ακίδες του δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά από την επιφάνεια ή κατά την κολύμβηση χωρίς γυαλιά κολύμβησης ή χωρίς χρήση μάσκας, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η επαφή μαζί του από μια λανθασμένη κίνηση.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive in Action έχει πραγματοποιήσει δεκάδες καταγραφές του συγκεκριμένου είδους σε διάφορα βάθη, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της Θήρας και ακτές λουομένων, αλλά και σε ακόμη 10 νησιά των Κυκλάδων. Η υπέρμετρη και ταχύτατη αύξηση του είδους εφιστά την προσοχή των κολυμβητών ιδιαίτερα σε βραχώδης βυθούς».

Τα χαρακτηριστικά του δηλητηριώδους εισβολεία αχινού – Τι να προσέξετε

– Διαθέτει πολύ μακριά αγκάθια (ξεπερνούν κάποιες φορές και τα 30 εκατοστά)

– Φέρει πέντε λευκές κουκίδες στο σώμα του

– Στο κέντρο του κελύφους ο ασκός του αχινού είναι χρώματος μπλε-μοβ

Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί τα αγκάθια του είναι πολύ λεπτά και δεν είναι εύκολο να γίνει διακριτός από την επιφάνεια του νερού.

Χωρίς ακόμη να είναι επιβεβαιωμένο, έχει παρατηρηθεί πως ο εισβολέας αχινός «τρώει» τον μικρό ενδημικό αχινό των ελληνικών θαλασσών, «καπακώνοντάς» τον.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button