Περιβάλλον

ΠΟΥ | 7 εκ. πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τουλάχιστον 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτοντας αυστηρότερα όρια για τους κυριότερους ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2005 που ο ΠΟΥ επικαιροποιεί τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του για την ποιότητα του αέρα. Τα χρόνια που μεσολάβησαν, προέκυψαν νέα δεδομένα, που δείχνουν πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αντίκτυπο στην υγεία ακόμη και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ότι πιστεύονταν στο παρελθόν.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ουσιώδες στη ζωή από τον αέρα. Και εντούτοις, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το απλό γεγονός της αναπνοής προκαλεί 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, που οφείλονται κυρίως σε μη μεταδοτικές ασθένειες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Για αυτό τον λόγο ο Οργανισμός μείωσε σχεδόν όλα τα όρια αναφοράς- μη υποχρεωτικά νομικά- που αφορούν κυρίως τους λεγόμενους κλασικούς ρύπους: τα αιωρούμενα σωματίδια, το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου και το μονοξείδιο του άνθρακα.


«Από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές»

«Η ρύπανση του αέρα είναι απειλή για την υγεία σε όλες τις χώρες, ωστόσο πλήττει κυρίως τους πληθυσμούς χωρών χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Οι φτωχές χώρες είναι αντιμέτωπες με αυξανόμενα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία εντείνεται από μια αστικοποίηση μεγάλης κλίμακας και μια οικονομική ανάπτυξη που βασίζεται κυρίως στη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Με την κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό, μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές για την υγεία.

Στα παιδιά, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των πνευμόνων, να προκαλέσει αναπνευστικές λοιμώξεις και να επιδεινώσει το άσθμα. Στους ενήλικες, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι πιο συνήθεις αιτίες πρόωρων θανάτων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Παράλληλα, προκύπτουν νέα δεδομένα, που δείχνουν άλλες συνέπειες, όπως ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Μάλιστα, οι ασθένειες που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να συγκριθούν με άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως η κακή διατροφή και το κάπνισμα, τονίζει ο ΠΟΥ.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button