Τρίτη, 20 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠότε και γιατί γίνονται σεισμοί;

Πότε και γιατί γίνονται σεισμοί;

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Αλήθεια πότε και γιατί γίνονται σεισμοί; Tι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και…κουνιόμαστε;

Aρχικά, οι σεισμοί γίνονται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τα “συστατικά της γης” και τον τρόπο συμπεριφοράς τους. Αλλά πριν περάσουμε στο “ζουμί”, ας δούμε λίγο την ανατομία της γης, ώστε να καταλάβουμε μετέπειτα γιατί γίνονται σεισμοί.

mechanical adv 2021

Η γη αποτελείται(από το κέντρο προς την επιφάνεια) από τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό, τον μανδύα και τον φλοιό ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια.

apostolakis adv 2

2

Ο φλοιός, αποτελείται από τεράστια κομμάτια κάποιων πλακών, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.
Οι τεκτονικές πλάκες λοιπόν κινούνται, επειδή το μάγμα μέσα στο μανδύα, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και σταδιακά “τις σπρώχνει”. Μη φανταστείτε, η κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι απειροελάχιστη.

Πως δημιουργείται ο σεισμός

Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και τείνει η μία να πλησιάζει ακόμα περισσότερο την άλλη, τότε δημιουργείται μία πίεση αναμεταξύ τους.

3

Όσο εντείνεται αυτό το φαινόμενο, τότε εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δημιουργείται, θα υπάρξει σπάσιμο, ή καβάλημα μεταξύ τους ή θα τριφτούνε σε μία ξαφνική στιγμή για μικρό χρονικό διάστημα, εκτονώνοντας την πίεση που έχει δημιουργηθεί!

Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί σεισμική δονηση, δηλαδή προκαλείται έτσι σεισμός!

Ο σεισμός αυτός, θα διαρκέσει, όση ώρα κινούνται οι τεκτονικές πλάκες ώστε να έρθουνε στην καινούρια τους θέση, έχοντας εκτονώσει μέρος της ισχυρής πίεσης αναμεταξύ τους!

Για να καταλάβετε καλύτερα τι εστί σεισμός, φανταστείτε το εξής:

Έστω ότι έχουμε δύο σβήστρες και τις βάζουμε δίπλα δίπλα.

Πιέζουμε τη μία προς τα μπροστά και την άλλη προς τα πίσω, ενώ παράλληλα πιέζουμε με δύναμη και τη μία προς τη μεριά της άλλης.

Οι σβήστρες παραμένουνε ακίνητες επειδή η μία “συγκρατεί” την άλλη.

Αν ασκήσουμε όμως περισσότερη δύναμη, σε κάποια φάση θα υπάρξει εκτόνωση: θα κινηθούνε απότομα προς τις κατευθύνσεις που τις ωθούσαμε (η μία μπροστά και η άλλη πίσω) απότομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα σταματήσουνε απότομα να κινούνται.

Έτσι λοιπόν γίνονται και οι σεισμοί!

Αντί των σβηστρών, φανταστείτε τις τεκτονικές πλάκες.

Βέβαια, σεισμός γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις που οι τεκτονικές πλάκες συμπεριφέρονται λιγάκι διαφορετικά, όπως για παράδειγμα, η εκτόνωση μπορεί να μη γίνει με κίνηση των τεκτονικών πλακών παράλληλα, αλλά η μία να πάει πάνω στην άλλη!

4

Γιατί το βουητό συνοδεύει σεισμό;

Το «βουητό» που μερικές φορές συνοδεύει έναν επιφανειακό σεισμό, ο οποίος συμβαίνει σε μικρή απόσταση από εμάς που τον ακούμε, είναι το ωστικό κύμα που εκλύεται και αποτελεί μέρος της ενέργειας του σεισμού, η οποία εκτονώνεται με μορφή ωστικών κυμάτων και αποδεσμεύει θερμότητα.

zygos gif 2020b
wind one adv
bbq stories2020
notakis adv
tech store adv 2021
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble